Има реален риск за внос на морбили в България от засегнатите страни на Балканите и от Европа. Само високият имунизационен обхват може да гарантира ограничаване на разпространението у нас. Това предупредиха от Министерството на здравеопазването, което днес излезе с информация, че през последните месеци на изминалата година е регистрирано нарастване на броя на заболели от морбили в Гърция, но и намаляване на болните от дребната шарка в Румъния. 


От ресорното ведомство уточниха, че „навременната имунизация на децата съгласно Националния имунизационен календар е основна задача и отговорност както на общопрактикуващите лекари“, но и на родителите, които са длъжни да имунизират децата си. Ако са пропуснали да го направят, те трябва да вземат мерки за ваксинация в най-бързи срокове. 

 


През 2017 г. имаше епидемични взривове от морбили в областите Пловдив, Пазарджик и Монтана. Тогава здравните власти установиха 165 заболели - основно деца от ромски произход, голяма част от които не са били имунизирани. 

 

Към момента рискът от епидемия от морбили в България остава нисък. Въпреки това от министерство на здравеопазването са взели мерки, за да може заболяването да не се разпространява. 

 

Припомняме, че обширна епидемия от морбили засегна Европейския континент както през 2016 г., така и през 2017-а. За периода 1 ноември 2016 г. – 31 октомври 2017 г. са регистрирани 13 726 случая на морбили в 30 държави на Европейския съюз (ЕС). Най-засегнати от болестта са Румъния (5 605 заболели), Италия (4 973 заболели), Германия (952 заболели), Гърция (922 заболели), според данните на Европейския център по превенция и контрол на заболяванията в Стокхолм. Броят на смъртните случаи за периода бе 30, като 20 души са починали само в Румъния. Статистиката показва още, че имунизационният обхват в много държави е под оптималния, като в в 20 от тези на ЕС е под препоръчителните 95%.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Морбили или дребна шарка е вид инфекция, която се предава по въздушно-капков път. Нейният инкубационен период е до 21 дни, средно 9-10 дни. Основните симптоми на заболяването са температура, обща интоксикация и кашлица. Температурата се повишава до 39-40 градуса и се появява характерен обрив, който обхваща първо лицето, шията и гръдния кош, след това торса и крайниците.

 

Източник на зараза е само човекът, а инфекцията се разпространява чрез въздуха. Заразяването става при близък и директен контакт най-вече в затворени помещения. След преболедуване се изгражда траен пожизнен имунитет.