Лошото финансово и кадрово състояние на мното от общинските болници може да е причина в близко бъдеще те да затворят врати. „Нещата в общинските болници не са добри нито кадрово, нито финансово“, предупреди пред БНР д-р Неделчо Тотев, председател на Сдружението на общинските болници.


Според него в настоящия момент на епидемия от COVID-19, общинските болници биха били по-полезни, ако лекуват основно патологията, която така или иначе имат, защото наличието на един пациент с коронавирус би затворило цяло вътрешно отделение, а предстои и грип с неговите усложнения.


„Искаме увеличаване на цените на пътеките, които са недооценени до момента и които козметично винаги са били увеличавани“, заяви още д-р Неделчо Тотев във връзка с исканото 10% повишаване на цените на клиничните пътеки, клиничните и амбулаторните процедури и новия анекс към Националния рамков договор. „Това са масовите пътеки. Пътеките, които се работят на първо и второ ниво, които са основни за нас, че даже и за областните болници и за немалка част от частните болници“, уточни той.По думите му допълнителните пари ще позволят на общинските болници да се задържат на повърхността и припомни, че болниците искат като антикризисна мярка до края на годината да остане и разплащането на 85% от заработеното от онези лечебни заведения, които не успяват да достигнат определения за месеца бюджет. „Както 60/40 за бизнеса. Защо ние да бъдем ощетени?“


Председателят на сдружението е категоричен, че исканото увеличение няма да компенсира допълнителните разходи на общинските болници, които те правят заради пандемията, защото макар и не на предния фронт, те приемат пациенти от спешните портали.


За първото полугодие Здравната каса е изплатила на болниците с 200 милиона по-малко от предвиденото в бюджетите. „Основната причина е, че рязко пациентопотокът спадна. Към всички болници. Хората решиха под страха да не се заразят от COVID-19 да стискат зъби и да правят опити за лекуване вкъщи. И когато вече състоянието им се влоши, през Бърза помощ влизат в болница – силно комплицирани, със силно усложнени заболявания. И съответно – лечението за тях е по-скъпо“, допълни д-р Тотев.