Реформите в пенсионната система и в здравеопазването са опит на управляващите да се решат структурни проблеми чрез фискални средства, заяви икономистът Юлиян Войнов в предаването „Светът е бизнес“ на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.


Според Войнов увеличаването на плащанията за здравни осигуровки ще се използва като метод, чрез който да се контролират финансите в сектора. Но подчерта, че в случая държавните органи не могат да осъществят контрол - бюджетът на НЗОК се увеличава ежегодно, но дефицитът му винаги е факт.


Тези мерки не са подходящи и няма да доведат до очакваните резултати. „Не е ясно как увеличаването на средствата, които гражданите ще плащат за здравни осигуровки, ще реши натрупаните проблеми в здравно-осигурителната система и ще подобри медицинското обслужване в България. Начинът, по който застрахователите ще изплащат разходите, е неясен, моделът е неизчистен. Не е ясно и доколко ще се засили контролът и няма ли всъщност реформите да станат повод за нови проблеми“, допълни Войнов.Гостът отрече мерките да са насочени към демонополизация на Здравната каса. Според него, ако това се цели е можело да се случи още преди 2012 г., когато всъщност настоящото правителство настоя т. нар. здравно-осигурителни фондове да се пререгистрират като застрахователни дружества или да преустановят дейността си.


Междувременно от БСП продължават извънпарламентарните си консултации с представители на пациентски организации, Националното сдружение на общинските болници, Българският лекарски съюз и общопрактикуващи лекари.  „Промяната в здравния модел не може да се изпълни за един мандат. Има три теми, които изискват национално съгласие - здравеопазването, образованието и демографската катастрофа. Промяната в здравния модел не може да се изпълни за един мандат, а изисква надмандатно мислене“ заяви Корнелия Нинова след среща с ръководството на Национално сдружение на общопрактикуващите лекари в България. От партията са готови с мотивите си и обещаха да внесат вота на недоверие към правителството за здравеопазването в понеделник.