"На нож" беше посрещната идеята на здравния министър Кирил Ананиев за отварянето на програмата за парамедици като една от възможните стъпки за компенсиране на недостига на медицински сестри. От Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи нарекоха предложението абсурдно и пренебрежително.


„Това показва, че министърът няма представа от това какви професии работят в здравеопазването, защото парамедиците в никакъв случай не могат да заменят медицинските сестри“, обясни пред БНР Петя Недкова от организацията. Тя поясни, че часовете на обучение на парамедиците, които се подготвят за спешната медицинска помощ, са два пъти по-малко от тези на медицинските сестри, акушерките и лекарските асистенти, които учат във висшите учебни заведения четири години, а обучението е много специализирано.


На блиц-контрол в парламента преди дни Кирил Ананиев изрази съжаление, че неговият предшественик е затворил програмата за парамедици. В нея здравния министър вижда възможност за освобождаване на значителен човешки ресурс. „Убеден съм, че въвеждайки новия модел, ще има оптимизиране на системата и в този процес на оптимизация сестрите ще получат достойното си място“.„Крайно време е да се разбере, че това са различни професии. За медицинските сестри има единни държавни изисквания. Това е регулирана професия, която е ниво Европа. Те се обучават по специални изисквания, има точно и ясно какъв хорариум трябва да имат, какви знания трябва да придобият, колко практика трябва да имат и т.н.“, подчерта Петя Недкова и допълни, че е крайно време държавата да вземе сериозни мерки и да осъзнае мащаба на проблема с липсата на медицински сестри.


В момента работещите сестри от 40 до 60 години са 85%, а 15% са тези, които са между 25 и 40 години. За 2019 г.  министерството отпуска само 55 бройки за сестрите при специализациите. Петя Недкова каза още, че според наблюдението й обучаващите се млади кадри след завършване отиват да работят в чужбина, където професията е ценена. „Общо взето, колкото завършат, толкова и заминават“, каза Недкова.