Идеалното място за работа включва и зала за спорт и танци. Така отговарят 61% от запитаните служители в анкета за важността и удовлетвореността от работното пространство във фармацевтичния сектор.

 

Проучването е част от поредица изследвания по поръчка на Tishman International от агенцията за маркетингови изследвания „Ноема“. Тази година допитването има за цел да идентифицира най-важните фактори от работната среда за служителите във фарма индустрията.


 

Осъществено е със съдействието на HR компанията JobTiger и обхваща  мениджъри и служители на водещи компании в областта.

 

Според получените данни техническата обeзпеченост на работното място е най-важния фактор от работната среда за работещите във фарма индустрията. 56% от служителите и 48% от мениджърите са го посочили като най-важния.

 

От елементите на офис пространството за над 80% от отговорилите идеалното работно място трябва да е с много добра вентилация (82%) и климатизация (84%), да има естествена светлина (85%) и ниски нива на страничен шум (76%). Наличието на паркоместа и удобен градски транспорт, в това число спирка на метрото, пък са водещите фактори от обкръжаващата офиса среда.

NEWS_MORE_BOX

 

Серията от проучвания целят да установят кои са важните елементи от работната среда и как работният климат се отразява на ефективността и комфорта на служителите. Първото изследване беше проведено сред служители на IT компании.

 

Важен извод е изискването работното място да осигурява повече елементи извън стандартната техническа обезпеченост. Наблюдава се и все по-осъзната нужда от удобства като покрит паркинг, спортна зала, а и наличието на зелени площи около офиса.

 

"Затова съществуването на модерни комплекси като LEED® Gold сертифицирания Sofia Airport Center, които предлагат удобствата, определяни като желана част от мястото за работа, ще бъде все по-важно”, отбелязва Олга Стоичкова, търговски мениджър в Tishman International - компанията, която развива и управлява Sofia Airport Center.

 

Сред най-важните специализирани търговски обекти са химическо чистене, възможности за масажи и СПА процедури, както и козметичен и фризьорски салон и детска градина. Те са посочени от 37% от отговорилите като желани в близост до работното им място.

 

При обкръжаващата среда най-ниска е удовлетвореността от зеленината, сред която са офис сградите, в които понастоящем работят участвалите в проучването. Само ¼ от отговорилите са  удовлетворени от наличието на зеленина около офиса им.

 

При елемента „възможностите за хранене” най-ниска удовлетвореност се регистрира по отношение на заведенията за бързо хранене, наличието на кафенета в или близо до сградите и магазините за плодове и зеленчуци.