Предвидените за стоматологична помощ средства в бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2014 г. са 5 пъти по-малко от необходимото.

 

За това предупредиха от Сдружението на българските зъболекари.


 

Тази година за профилактика и лечение на зъбите са предвидени едва около 116 млн. лв. Според изчисленията на медиците тези пари ще стигнат само за поддържане на добро стоматологично здраве на децата.

 

По думите на д-р Георги Цалов здравната каса плаща само за "вадене на зъби и некачествени методи на лечение", а в бюджета й не са заложени никакви средства за профилактика.

 

Според него средствата, които се отпускат, са само за "замазване на очите" на гражданите.

 

Близо 400 хиляди пенсионери например, които са напълно обеззъбени, нямат никакви права и възможност да посетят зъболекарските кабинети.

NEWS_MORE_BOX

 

Той заяви още, че дейностите, за които държавата заплаща, като поставянето на амалгама, са отживелица и не се използват от повечето стоматолози.

 

Сдружението на зъболекарите предлага правителството да създаде фонд за детско стоматологично здраве и Закон за оралното здраве, какъвто има в Дания например.

 

Предлага се и цялата стоматология да се извади от НЗОК и там да бъдат оставени само профилактиката и лечението на децата и учениците.

 

Възрастните пък ще трябва да отидат към доброволните здравноосигурителни фондове.