Семейна стая за недоносени бебета, в която родителите им ще могат да прекарват повече време, ще бъде разкрита и в неонатологичното отделение на УМБАЛ Бургас. Това съобщиха от болницата, където днес отбелязаха Световния ден на недоносените деца – 17 ноември. 

 

Благодарение на усилията на фондация „Нашите недоносени деца“, по-рано тази година семейни стаи за преждевременно родени деца бяха бяха открити в болници в София, Пловдив и Велико Търново. „Понякога минават месеци, в които тези бебета са разделени от своите родители. Те идват да ги виждат само по време на свижданията и страдат. Бебетата също се нуждаят от допира и гласовете на майките и бащите си. Затова стремежът на всички клиники с неонатологични отделения е да осигурят условия за създаване на тази връзка“, обясниха още от УМБАЛ Бургас.
 
Близо 20 деца и техните родители, преминали порез неонатологичното отделение на болницата, дойдоха на празника по случай Световния ден на недоносените.

 

NEWS_MORE_BOX

 

„Недоносените деца имат нужда от интензивни, сериозни грижи. Без подкрепата на родителите не бихме могли да се справим. Тези деца днес са тук благодарение на нашите общи усилия. Стремежът ни е да предложим комплексно проследяване до навършване на 2-годишната им възраст, за да се уверим, че не изостават в развитието си“, коментира д-р Стилияна Томова, началник на Отделението по неонатология.

 

В неонатологичното отделение на УМБАЛ „Бургас“ се обучават специализанти, много от които искат да работят именно като неонатолози. От началото на деня до момента лекарите са се борили за живота на три недоносени деца. 

 

Общо 250 бебета са се родили преждевременно в УМБАЛ Бургас за първите десет месеца на годината. От тях 12 са били с екстремно ниско тегло – под 1000 грама.