Лечението с кръвна плазма на вече преболедували от COVID-19 пациенти, има добър резултат и ще стартира и у нас от следващата седмица. Това обяви главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев на брифинга на Националния оперативен щаб тази сутрин. 


„Плазмафереза може да се прави. Плазмата е продукт, който може да се замразява и да се пази с месеци. И когато тя е от хора с напрегнат имунитет, веднага след преболедуване, има много добър ефект. Поне другите инфекциозни болести са го показали“, каза той и допълни, че следващата седмица ще има готов документ, който да помогне на болниците ако искат да ползват терапията.


За приложението на плазма от преболедувал в леченето на коронавируса се говори от месеци. В края на март ръководителят на Националния щаб за борба със заболяването у нас проф. д-р Венцислав Мутафчийски също заяви, че първите съобщения от Китай са, че плазмаферезата значително облекчава симптоматиката. „Но все още няма достоверни сведения, че може да бъде заложено като панацея за лечението на вируса“, допълни той тогава.По думите му в България има една държавна фирма, която е собственост на Министерство на здравеопазването, и вече работи по този въпрос.


Както вече Puls.bg писа, актуално проучване проследи 5 клинични случая на критични болни пациенти с COVID-19 и остър респираторен дистрес синдром (ARDS), при които е прилагана плазма от преболедувал, като при всичките пет случая се е наблюдавало клинично подобрение.


Тези предварителни открития загатват за възможността плазмата на преболедувалите от COVID-19 да помага при лечението на тежко болните, но за доказването на ползата от този подход са необходими рандомизирани клинични проучвания.


Проучването е проведено в Shenzhen Third People's Hospital in Shenzhen, Китай от 20 януари до 25 март 2020 г. Какви са критериите и резултатите от проведеното проучване може да проследите в статитята „Помага ли плазмата от преболедували в лечението на COVID-19?“.