Една трета от работещите в България биха се ваксинирали срещу Ковид-19, което показва колко силни остават колебанията относно ползата и безопасността на ваксината.

 

Експресно анкетно проучване на Българска търговско-промишлена палата (БТТП) сред фирмите у нас показва, че 33% от служителите биха се ваксинирали, което се равнява на 1/3 от тях.


 

Коронавирусът породи здравна криза, която се превърна в икономическа и доведе до промени в начина на работа и дори до преустановяване на работата за част от компаниите.

 

В допитването са взели участие над 120 фирми и браншови организации. 34% от ръководителите в компаниите посочват, че има интерес от страна на техните служители към ваксиниране.

 

Според 22% обаче сред служителите им липсва готовност да се ваксинират, поне на този етап. В България ваксинирането срещу Ковид-19 е доброволно, а ваксините се закупуват със средства от държавния бюджет.

 

Най-голям дял, или 50%, от ръководителите в компаниите смятат, че решението за имунизиране е индивидуално и не могат да дадат мнение за готовността на своите служители да се подложат на ваксинация.

 

Немалка част от тях посочват, че ще изчакат и биха предприели стъпка към ваксинация, когато имат възможност за избор на производител, богата информация за ефекта от ваксината или при евентуален нов пик в заболeваемостта.

 

Ефектите, които се очакват във връзка с ваксинацията от компаниите са в двете крайности – според 42% ще се благоприятства връщане към нормален режим на работа и живот. Според 47%  обаче нищо няма да се промени.

 

За работодателите ваксинацията ще създаде и частична предвидимост за отсъствията от работа.

 

Едва 7% от фирмите виждат възможност за подобряване на логистиката и увеличаване на интереса за сътрудничество с тяхната компания като ефект от ваксинацията.

 

Повече от половината фирми не одобряват евентуалното задължително ваксиниране при пътуване в чужбина. Това смятат 52% от анкетираните в проучването, спрямо 28 % , които го намират за наложително.

 

Основните аргументи за негативния отговор относно задължително ваксиниране е, че дори и ваксиниран човек може да бъде приносител, ефекта от ваксинацията трае определено време и ще създаде въпросителни за необходимостта от ваксиниране през определено време.

 

Това ще доведе и до отлив на клиентите за някои фирми, в това число най-голям ще бъде ефекта в туристическия сектор. Очевидно бизнесът не одобрява задължителна ваксинация при пътуване в чужбина и такава трябва да бъде позицията на държавните органи, посочват от БТПП.

 

След вчерашния брифинг на здравните власти за разпространението на коронавируса у нас стана ясно, че в първата фаза на плана за ваксиниране са обхванати 46% от желаещите лекари, 23% от желаещите медицински сестри и 19% от болничния персонал.

 

По-рано през този месец здравното министерство посочи, че 21% от учителите имат готовност да се ваксинират срещу Ковид.

 

Общият брой на ваксинираните срещу Ковид у нас с ваксината на Pfizer и Moderna е малко над 25 200 към днешна дата.