Работещите в Спешна помощ лекари ще подадат вкупом оставки, ако има вот на недоверие срещу министъра на здравеопазването д-р Петър Москов.
 
Това се посочва в декларация на Националната асоциация на работещите в спешна медицинска помощ в България до Народното събрание.
 
Писмото е по повод искането за оставката на министъра на здравеопазването д-р Петър Москов отстрана на председателя на парламентарната група на ДПС Лютви Местан.
 
Вчера лидерът на движението заяви, че ако премиерът Бойко Борисов не уволни здравния министър, партията ще започне да събира подписи за вот на недоверие.
 
Причината той за пореден път да иска оставката на Москов е разминаването между изнесените от здравния министър данни за 225 нападения над лекари за 2014 г. и данните на вътрешния министър Веселин Вучков, че общо вербални атаки, счупени прозорци и физически нападения над медици за миналата година са 17.
NEWS_MORE_BOX
 
Медиците отбелязват, че данните за броя на нападнатите лекари, които д-р Москов цитира, са  въз основа на рапортите на служителите на спешна помощ след всяко едно дежурство и са напълно истинни.
 
„В рапортите посочваме местоположението, часа и датата на саморазправата с нас, даваме обяснения за обстоятелствата около нападението.
 
Ако пожелаете можете да чуете виковете на насилниците ни в записаните разговори, дори може да видите лицата им на записите на камерите в спешните кабинети.
 
Регистрираните нападения над спешни екипи през 2014 г. са 227, а през 2013 г. са отчетени 147 нападения. Ако ни попитате ще разказваме с часове за болката, за обидата, за унижението. Ако ни попитате ще ви обясним, защо има разминаване между броя регистрирани нападения в Минитерството на здравеопазването и в МВР”, се казва още в декларацията.
 
Медиците добавят, че не подават жалби в полицията, защото вярват, че няма смисъл. Те отбелязват, че в правораздавателната ни система осъдените се броят на пръсти, докато нападенията са стотици.