Напрежението в здравеопазването расте. Ситуацията рефлектира върху работата на медицинските специалисти и се отразява негативно на качеството на оказваната медицинска помощ. Това е записано в декларацията на Националното сдружение на частните болници, което също разкритикува решението на премиера Бойко Борисов да отпусне допълнителни 50 млн. лева за заплати на професионалистите по здравни грижи.


„Макар да не сме съгласни с някои от обявените искания, смятаме, че протестът на медицинските сестри, акушерки, фелдшери и лекарски асистенти, физиотерапевти и рехабилитатори има своите законни основания. Едновременно с това изразяваме подкрепа и на заявената от ръководството на Българския лекарски съюз позиция по повод на решението на Правителството да отговори на тези искания като субсидира държавните и общински болници с 50 милиона лева“, е записано в декларацията.


От сдружението поставят няколко важни въпроса, адресирани към премиера Борисов. А именно - не се ли нарушават по този начин и европейски директиви, които забраняват държавното подпомагане на търговски дружества, и ако с тази субсидия се увеличат еднократно заплатите на работещите в държавните и общински болници медицински сестри, то какво ще стане със заплатите на хилядите медицински специалисти, работещи в извънболнични или частни лечебни заведения?„Съществуващите днес диспропорции в заплащането на труда на лекарите и медицинските специалисти, което в много случаи може да се определи и като мизерно, не може де се преодолее с подобни еднократни действия. То е следствие от продължилото твърде дълго отсъствие на смислени реформи в системата на здравеопазването.


Ние се включихме активно и с големи надежди в инициираните дискусии за изграждане на нов модел на здравно осигуряване, който да осигури достатъчно средства за функционирането му и правилното им разпределяне, да постави пациента в центъра на системата, да премахне всякакви монополи и осигури условия за стимулиране на честната конкуренция. Това, според нас е и единствено верният път и за постигането на достойно и справедливо заплащане на медицинските специалисти според труда и квалификацията им, а не според това в какъв вид лечебно заведение работят и кой е собственикът.


Вместо това, получихме нови лимити – на средствата, на леглата, на лекарствата, забрана за разкриване на нови болници и структури, на нови дейности и пр. Вместо очакваната реформа Правителството обяви субсидия за общинските болници. А сега – само месец по-късно – субсидия и за медицинските сестри. А утре – субсидия за кого и докога? Това ли е пътят за оздравяване на здравеопазването ни? Хаотичните действия не решават проблемите, а само ги задълбочава“, категорични са в позицията си от сдружението.