След Пловдивска област, Пазарджишка също е пред епидемия от грип. В града има над 200 болни на 10 хиляди души население, като трябват само още 100, за да бъде достигната епидемичната граница. Това съобщи пред Bulgaria ON AIR проф. Тодор Кантарджиев от Националния център по заразни и паразитни болести. 

 

Сливен и Благоевград са другите градове в страната, в които броят на заболелите от грип също е притеснително висок. Проф. Кантарджиев обясни, че епидемиологичната обстановка у нас се различава от тази по света. „В момента в Европа е вирусът H3N2, така нареченият „Хонконг“, а в Бъглария 5 са „Мичиган“, а останалите „Ямагата“. Това значи, че нещата в някои области у нас са доближаващи до епидемията“, каза той. 
 
Данните от Националната референтна лаборатория показват, че през последните четири дена се наблюдава увеличение на случаите на болни от грип. Дадените материали за изследване през периода са 126, от които 5 вируса са от група АN1H1 или така наречения пандемичен свински грип. За 32 е доказано, че са от група  В – „Ямагата“. „За последните шест години само една година, сезон 2012-2013, група В и А бяха горе долу равни по случаи“, конкретизира проф. Кантарджиев. 


 

На 1000-1500 българи един прави остро начало с дихателна недостатъчност, при един на 10 000 души се засяга централната нервна система, стана ясно още от думите му. „Разлика в клиничното протичане на трите щама няма. Разликите за болния не са големи, големи са в национален мащаб“, добави той.

 

NEWS_MORE_BOX


От щама А1H1 боледуват повече млади хора, бременни и по-пълните хора. H2N2 засяга най-вече възрастните с хронични болести. При група В проблемът е, че хората не са се сблъсквали със щамовете и нямат имунитет, който да го поеме, коментира още националният консултант по микробиология. И препоръча болните да си стоят вкъщи, а не да карат грипа на крак. Здравите могат да вземат мерки като си закупят маски и ги носят на обществени места, спазват добра лична хигиена, носят мокри кърпи, които да ползват в обществения транспорт и други.

 

Още за грипа и марсилската треска в страната може да видите във видеото: