След двата големи национални протести на медицинските сестри, днес недоволството си срещу здравната система ще изразят и фелдшерите. Протестът им е насрочен по обяд пред Министерство на здравеопазването, а основното им искане е промяна в Закона за съсловните организации, която да даде възможност различните направления специалисти по здравни грижи да имат отделни съсловни организации.


Пред Bulgaria ON AIR представители на протестиращите фелдшери подчертаха, че изцяло подкрепят исканията за по-добро заплащане и достойни условия на труд на медицинските сестри, но искат ясно разделение.  


„Всяка регулирана от държавата професия трябва да бъде представена със съсловна организация. Ние искаме промяна в този закон. Правителството е поело грижата да имаме качествено здравеопазване. Уморени и отегчени хора не могат да произведат качествено здравеопазване. Трябва да има равнопоставеност“, обяви председателят на Сдружението на фелдшерите в България Александър Александров.Спазване на колективният трудов договор, регламентирани и достойни заплати, обвързани с минималната работна заплата, както и да има регламент и заплащане на всяка дейност са основните искания и на фелдшерите. Те обявиха, че днес ще има и тяхна палатка пред Министерство на здравеопазването, а при липса на реакция работата им ще спира поетапно.


Междувременно в редиците на медицинските сестри назря нов конфликт. Спонтанно организиралите се специалисти по здравни грижи поискаха оставката на председателя на професионалната им организация Милка Василева.


„Над нас стои Асоциацията на медицинските сестри (БАПЗГ), с председател Милка Василева. От 10 години тази асоциация прави договорки с властта, но те не касаят нас. Би трябвало тази асоциация да обучава и да защитава работата ни. Тази асоциация е оказвала натиск върху работодателите ни. Вероятно това продължава. Асоциацията заплашва, че ако протестираме, може да си изгубим работата“, коментира Веселина Ганчева, представител на медицинските сестри пред Bulgaria ON AIR. 


Според Ценка Пантева, която е представител на физиотерапевтите, Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ) е казионна и обслужва частни интереси.