Болници, които не успяват да се справят финансово – заради демографската криза и липсата на медицински персонал, да бъдат закрити. Това предложи вчера здравния министър Кирил Ананиев, след посещенията си в болниците във Видин, Враца и Монтана, както и в столичната „Св. Анна“.


Състоянието на лечебните заведения в Северозападна България министъра определи като тежко. Той подчерта, че държавата е осигурила необходимия финансов ресурс за увеличение на възнагражденията, но проблемът е, че този ресурс трябва да бъде заработен. Причините това да не се случва са както демографския срив в двете области, липсата на човешки ресурс, който да работи в системата на здравеопазването, така и задълженията на лечебните заведения. Затова според него трябва да се премине към комплексно разглеждане на медицинското обслужване на територията на целия Северозападен регион, а не на ниво отделни области.


След тази оценка днес от БСП поискаха изслушване на здравния министър, предаде БНР. Георги Йорданов от левицата настоя Кирил Ананиев да обясни пред депутатите как ще бъде обезпечена медицинската помощ в Северозападна България. „Това касае закриване на болнични отделения в областни болници Видин, Монтана, Враца. С това си предложение за решение, министърът нарушава конституционното право на всеки български гражданин да получи своевременна медицинска помощ. В резултат на това изявление на министъра, от вчера ние сме бомбардирани с множество обаждания от разтревожени граждани от районите предимно на Видин и Враца“.След срещите си вчера министър Ананиев е категоричен, че обстоятелствата изискват кардинално решение, защото в противен случай болниците ще изпаднат в тежко финансово и икономическо състояние. „Още следващата седмица ще направим първата среща, на която да обсъдим преструктурирането на тези три лечебни заведения. Няма време за отлагане. Това, което искаме да направим, е да подобрим обслужването на населението. Тези отделения и клиники, които са добри в дадената област, ще останат да работят, а тези, които са доказани, че са по-добри в другата област, там ще концентрираме нашите усилия като капацитет. Независимо от това дали говорим за Видин или Враца, това е един регион, в който хората трябва да получат най-доброто обслужване. Тях ги интересува да бъдат здрави и добре лекувани, а не дали това ще се случи в структурата, наречена МБАЛ-Враца или МБАЛ-Монтана. Най-важното, което трябва да знаят е, че по този начин ще бъде гарантирано комплексно обслужване на населението“ обясни още здравният министър.


На финала той поднесе своето извинение към фелдшерите във връзка с допуснатия през седмицата лапсус.