Този сезон грипната епидемия в страната повали между 800 хиляди и 1 милион българи. Най-честите усложнения от все още върлуващия вирус са белодробните проблеми, но оказа се и сърцето страда не по-малко. Кардиологът доц. Кирил Карамфилов обясни, че между два и три процента са засегнати от проблеми със сърцето тази година. „Най-застрашени са хората с хронични сърдечно-съдови заболявания, тъй като при тях дори и малки вариации в клиничнотото състояние водят до големи отклонения и сърцето се натоварва значително. Но в рисковия контингет влизат и по-младите хора, които често подценяват симптомите“, обясни специалистът от болница „Св. Екатерина“ пред Bulgaria ON AIR. Противогрипната ваксина е изключително важна за тях, допълни доц. Карамфилов.


Около от седем до десет дни след боледуването от грип започват да се проявяват симптомите. По думите му те могат да са от съвсем слаби и незабележими - до сърдечна недостатъчност. „Случва се нещо необичайно. Не е просто мускулна болка, кашлица и висока температура. Пациентът не се чувства добре, има общо изразено нераположение и намален функционален капацитет, обясни доц. Кирил Карамфилов и препоръча след боледуване първо да засилим имунната си система и едва тогава да се връщаме обратно към по-интензивния си начин на живот. Добрият хранителен режим, подкрепен с прием на витамини и хранителни добавки ще помогнат за възвръщането на силите на организма.


Най-опасното усложнение на грипните вируси остават миокардитите. Puls.bg припомня, че те са възпалителни заболявания на сърдечния миокард и се дължат на инфекциозни и неинфекциозни причини. В последната група се включват токсини, алергени и автоимунни нокси. Много често се засягат по-млади хора, а вирусните миокардити са важна причина за развитието на дилатативна кардиомиопатия. Много често не се откриват белези на болестта, тя протича тихо и се открива в стадий на изява на сърдечна недостатъчност. Когато са налице обаче, те са израз на увреждане на сърдечносъдовата система с клиника на остра сърдечна недостатъчност или внезапна сърдечна смърт при камерни аритмии.Откриването на миокардита е трудно, защото рядко се мисли за него. Но при млади пациенти с внезапно влошаване на сърдечната функция, без подлежаща патология, е необходимо да се направят допълнителни изследвания.