По всичко личи, че грипът отстъпва в страната. От днес 11 области отменят грипната епидемия, съобщават от Министерството на здравеопазването. Това са София-град, Варна, Русе, Велико Търново, Кюстендил, Шумен, Видин, Плевен, Добрич, Сливен и Смолян.


Изключение в област Смолян прави само община Мадан, в която грипната ваканция и противоепидемиологичните мерки остават в сила. Епидемията се удължава и в Монтана, тъй като се отчита продължаващо нарастване на броя на заболелите. Учебните занятия в областта се преустановяват от днес до края на седмицата.


Пикът на грипа е отминал, но заболяването не трябва да се подценява, предупреждават от Министерството на здравеопазването. Специалистите на Puls.bg пък припомнят, че грипът е инфекциозно заболяване, чиито симптоми могат да варират от леки до тежки. Най-честите са: висока температура, хрема, възпалено гърло, мускулни болки, главоболие, кашлица, кихане и чувство на умора.Тези симптоми обикновено започват два дни след излагането на вируса и най-много по-малко от седмица. Кашлицата може да продължи повече от две седмици. При деца може да има диария и повръщане, но те не са чести при възрастни. Усложненията на грипа могат да включват вирусна пневмония, вторична бактериална пневмония, инфекции на синусите и влошаване на предишни здравословни проблеми като астма или сърдечна недостатъчност.


Човек може да бъде заразен за околните както преди, така и по време на проявата на симптомите. Инфекцията се потвърждава чрез изследване на гърлото, храчките или носа за вируса, но пациентите все пак могат да имат инфекция, дори ако резултатите са отрицателни. Полимеразната верижна реакция, която открива вирусната РНК е по-точен метод за диагностика.


Важно: Честото миене на ръце намалява риска от разпространение на вируса. Носенето на хирургическа маска също е полезно. Годишните ваксинации срещу грип се препоръчват от Световната здравна организация за лицата с потенциален риск. Ваксината обикновено е ефективна срещу три или четири вида грип и обикновено се понася добре от пациента.