Грипната вълна в страната бавно расте показват последните данни на здравните власти. За изминалата 50-та седмица (10.12. – 16.12.2018 г.) общата заболяемост от грип и остри респираторни заболявания у нас достигна 130.63 на 10 000 души или точно 4982 случая, срещу 116.68  на 10 000 души за предходната 49-та седмица. Изследваните проби в Националната референтна лаборатория „Грип и ОРЗ“ на Националния център по заразни и паразитни болести потвърждават, че в момента в страната циркулират паралелно два щама на грипния вирус: A(H1N1)pdm09 и A(H3N2).


Общо 4982-те случаи на остри заразни заболявания у нас са регистрирани основно в Силистра, Стара Загора, София град, Бургас и Видин. От Министерство на здравеопазването очакват с настъпването на Коледно-новогодишните празници, ваканцията на учениците и струпването на много хора в закрити пространства разпространението на грипната инфекция да се увеличи. Прогнозата е в края на месец януари и началото на месец февруари 2019 г. в някои от областите да бъдат достигнати и епидемични стойности.

 


„Грипът си има типични симптоми - рязко започва заболяването, със силно неразположение, нямаш никакви сили, хрема, кашлица, главоболие, болки в мускулите. Инкобационният период е около 2-3 дни и може да достигне до една седмица. В зависимост от възрастта и общото състояние грипът протича различно. В огромния процент от хората заболяването трае 5-6 дни и те оздравяват напълно без усложнения", обясни и епидемиологът проф. Мира Кожухарова пред Bulgaria ON AIR. Тя допълни, че мръсният въздух не улеснява разпространяването на вируси, но помага за по-тежко протичане на заболяването, особено за хората, които имат хронични заболявания.


Данните на столичната регионална здравна инспекция (РЗИ) също показват лек ръст на инфекциозните заболявания. В София 2 302 са случаите на остри респираторни зарази и грип със заболяемост 173,68 %. От тях 453 са деца от 0 до 4 години, 475 – деца от 5 до 14 години, 697 са случаите при 15-29-годишните, 549 са регистрираните случаи във възрастовата граница 30-64 г. и 146 са болните от групата 65+.


Инспекторите са отчели още 260 дихателни инфекции – 221 случая на варицела, 38 случая на скарлатина и 1 случай на коклюш и 58 чревни инфекции – 46 случая на ентероколит, 9 случая на ротавирусен ентерит, 2 случая на колиентерит и 1 случай на шигелоза. Броя на вирусните хепатити в столицата е 16 – 14 случая на вирусен хепатит тип А и 2 случая на вирусен хепатит – неопределен.


Най-уязвимите групи от грипните вируси и тази година са бременните жени, децата до две години, хората с хронични заболявания, възрастните хора над 65 години и хората в активна възраст, които контактуват с много хора.


Предпазване от грипа


За предпазване от заразяване с нов или сезонен грип, най-важно е да се избягват контакти с болни хора и да се спазва добра лична хигиена. Препоръките на Министрество на здравеопазването са:

 

  • Често измиване на ръцете с вода и сапун;
  • Използване на дезинфекциращи кърпички за еднократна употреба на спиртна основа;
  • Закриване с ръка на устата и носа при кихане или кашляне;
  • Носене на маска на лицето;
  • Избягването на търкането на очи с мръсни ръце;
  • Често проветряване на въздуха в затворени помещения;
  • Редовно дезинфекциране на повърхностите в затворените помещения;
  • Измиване и дезинфекциране на играчките за малките деца.