Една трета от България вече е в грипна епидемия, след като мярката бе въведена и в Старозагорско, Варненско и Ямболско, съобщи за "Труд" д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

 

В епидемия вече са Бургаско, София, София-област, Русенско, Плевенско и Добричко.


 

Според анализите на Министерството на здравеопазването в Бургас, където имаше и грипна ваканция, заболеваемостта сред децата между 9 и 14 години е намаляла 3 пъти.

 

Столичният инспекторат обаче така и не се съобрази с лекарите, когато преди 5 дни те обявиха епидемия в София. Аргументът бе, че в столичните училища не са достигнати изискуемите 30% болни деца, за да могат те да останат у дома.

 

Засега грипът протича нормално, няма някакви масови или неочаквани тежки усложнения.

 

В цялата страна тази зима върлува вече познатият Калифорния или т.нар. свински грип. Най-честите усложнения при него са пневмонии, дихателна недостатъчност, енцефалити и менингити.

 

Министерството на здравеопазването продължава да следи и здравословното състояние и на бежанците. По думите на д-р Кунчев около 30% от тях са африканци от Алжир, Кения, Сомалия, Кот д`Ивоар.

 

Сред тях са открити няколко души с краста и с типичните за онези географски ширини паразитози, които често протичат с диария. Останалите 60% са сирийци.

 

Опасност от краста за българите има само, ако те попаднат в близък и тесен контакт с чужденците.