Рязко са се увеличили случаите на болни от грипен вирус у нас. Това отчитат водещите епидемиолози и предупреждават, че пикът на грипа се очаква в края на месец януари. „130 на 10 000 души е регистрираната заболеваемост от грип през миналата седмица (в края на декември, б.р.), което е рязко завишение в сравнение с предходните. Въпреки това все още сме далеч от епидемична обстановка, при която болните трябва да са над 200 на 10 000 души“, обясни  началникът на детското отделение в Инфекциозна болница доц. Атанас Мангъров пред Bulgaria ON AIR.


„Заболеваемостта продължава да расте“, потвърди и главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев пред БНР. За щамовете, които вече ни атакуват този зимен сезон все още няма пълна яснота, категоричен е епидемиологът, но със сигурност добре известния AH1 N1, познат като "свински грип" е един от тях. Д-р Кунчев допълни, че без поставена противогрипна ваксина човек може да се предпази от грипа единствено като изябгва контакти с болни хора.


Пред Bulgaria ON AIR доц. Атанас Мангъров препоръча при появата на първите симптоми, като висока температура, обща отпадналост, болки в мускулите, хората да си останат вкъщи и да не ходят на работа или децата на училище, защото само с един заразен в офиса след седмица всички може да са инфектирани. „Човек не бива да започва с безумни лечения и да приема всичко каквото има в аптеката. Не бива да се използват безконтролно антибиотици“, категоричен беше специалистът. Началникът на Инфекциозна болница припомни на майките, а и на всички, които евентуално се заразят, че при висока температура не трябва да се предприемат мерки за незабавното ѝ сваляне, защото тя помага за ликвидирането на вируса.„При грипа човек се чувства доста по-засегнат, силно отпаднал, температурата е все по-проявена, кашлицата, главоболието и това налага обикновено да се спре работа“, поясни и д-р Кунчев.