Грипна ваканция до края на месец януари е обявена за всички училища на територията на Пловдив, обяви Комисията за борба с острите респираторни заболявания. Грипна ваканция в училищата е обявена и в Плевен. Засега учебните заведения ще бъдат затворени до края на седмицата, реши кризисният щаб, който обяви грипна епидемия само в областния център.

В останалите населени места прекъсват прекъсване на занятията ще се предприеме ако 30 на сто от учениците се разболеят от грип и остри респираторни заболявания, каза д-р Бонеслав Бонев от Районната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве, цитиран от БТА.

Като допълнителни мерки се предприема временно преустановяване работата на женските и детски консултации. Отменят се плановите операции и свижданията в болниците.


Работа ще продължат единствено детските ясли и градини, но посещенията на децата в тях ще бъдат по усмотрение на родителите и при повишено внимание и филтриране на приема на деца.

„Пикът на епидемията от грип ще бъде в края на тази седмица и началото на следващата.” прогнозира д-р Ангел Кунчев, началник на отдел "Противоепидемичен" в Министерство на здравеопазването.