Обявява се грипна епидемия от 22 януари в София, съобщиха от Столичната регионална инспекция за опазване и контрол на общественото здраве .

Ежедневният надзор над грипа и острите респираторни заболявания показва рязко завишаване на заболяемостта през последната седмица. Броят на регистрираните случаи достигна епидемични нива. Най-засегнати са децата на възраст от 3 до 8 години.

Клинично заболяването се развива остро, като основните симптоми са температура над 38 градуса, мускулни и ставни болки, силно главоболие и изразена обща отпадналост. Усложнения се наблюдават във всички възрастови групи. Най-често се развиват пневмония, бронхит, бронхиолит. По-рядко, главно при деца, се развиват неврологични усложнения.

Учебните заведения са слабо засегнати. Боледуват предимно ученици от основните училища. Засега обстановката в училищата е спокойна и към момента не препоръчват спиране на учебните занятия.

С обявяването на грипната епидемия се разпореждат ограничителни мерки в лечебните заведения. Спират се детските и женските консултации, профилактичните ваксинации, плановата оперативна дейност, свижданията в лечебните заведения.

Грипът е особено опасен за често боледуващи деца и страдащи от системни хронични заболявания от всички възрасти. При тях най-често се развиват усложнения.

При поява на грипни симптоми заразените трябва веднага са се консултират с личните си лекари.