Заболеваемостта от грип в страната расте с всеки изминал ден и вече обхвдаща почти цялата страна. От днес грипна епидемия влиза в сила за областите Пловдив, Сливен, Видин и Силистра, както и в общините Кюстендил, Рила, Бобошево, Невестино и Трекляно.


Продължава грипната епидемия в област Пазарджик, Софийска област, област Перник и област Смолян, както и в общините Добрич, Балчик и Генерал Тошево, Кочериново. От 28 януари извънредните мерки срещу грипа са отменени в община Сапарева баня.


Във всички места с обявена грипна епидемия до второ нареждане се ограничават плановите операции и свижданията в лечебните заведения. Преустановяват се женските и детските консултации. В много от училищата в страната е обявена грипна ваканция.„Заболеваемостта през изминалата четвърта седмица на януари е повече от 4 пъти по-висока в сравнение с първата седмица за годината, което е много характерно за грипа“, поясни епидемиолога проф. д-р Мира Кожухарова пред БНР, която прогнозира пик през настоящата седмица и постепенно намаляване на случаите от следващата.


Тази година епидемията засяга значително повече децата. „Винаги при групата от 0 до 4 години се наблюдава най-висока заболяемост, но този път следващата възрастова група - 5 до 14 години, е доста по-засегната в сравнение с миналата година“, обобщи специалиста.


Преди дни от Столичната регионална здравна инспекция (РЗИ) публикува препоръки за правилно поведение при обявена грипна епидемия. Здравните инспектори съветват хората за ограничат контактите с болни, да избягват масови прояви, както и да спазват висока лична и битова хигиена.


При поява на първи симптоми, характерни за заболяването е нужна незабавна консултация с личен лекар. „При грипна епидемия е по-вероятно да сте болни от грип, а не от банална респираторна инфекция. Не се лекувайте сами. При самолечение, особено при възрастни хора и страдащи от хронични заболявания, често се стига до усложнения. При неповлияване от провежданото лечение или при влошаване на състоянието, веднага се консултирайте с лекар“, допълват здравните инспектори.