Грипна епидемия бе обявена в още три общини в страната – Трявна, Дряново и Димиитровград. Периодът от 23 до 26 януари ще бъде неучебен за първите две, реши Регионалният здравен инспекторат в Габрово. 

 

Епидемията от грип в община Димитровград ще бъде за дните от 23 до 28 януари. 


 

В периода 15-21 януари заболеваемостта от грип и остри респираторни заболявания за двете общини е достигнал  предепидемична стойност. В община Трявна заболеваемостта е 340,84 на 10 000 души, а в община Дряново – 302,67 на 10 000 души. Най–висока е заболеваемостта във възрастовата група от 0 до 4 години, следвана от възрастовата група от 5 до 14 години. Заболеваемостта от остри респираторни заболявания и грип в община Габрово е 279,63 при епидемична стойност за областта 350 на 10 000, докато вобщина Севлиево – 147,86, показват данните на Регионалните здравни инспекции. 

 

До второ нареждане в общините, с обявена грипна епидемия, се преустановяват детските и женските консултации, свижданията в лечебните заведения за болнична помощ и провеждането на профилактични имунизации, съобщиха от Министерство на здравеопазването. И уточниха, че Русенска област е в предепидемичен период.

 

Припомняме, че миналата седмица бе обявена грипна епидемия на територията на Пернишка област, но тя ще бъде вдигната от 23 януари. Епидемия има и в община Благоевград, където 22, 23 и 24 януари са обявени за неучебни. 

 

NEWS_MORE_BOX

 

В Хасково и Стара Загора също е висок процентът на боплните. Картината е динамична, като Регионалните здравни инспекции следят епидемичните показатели и предприемат незабавни мерки, допълниха от здравно министерство.