Грипна епидемия бе обявена на още пет места в страната. Това са областите Русе, Сливен, Враца, Монтана и община Варна. 

 

От 30 януари до 2 февруари се преустановяват учебните занятия на територията на Русенска област. Решението на Регионалната здравна инспекция в града. 


 

Също от утре, 30 януари, е обявена грипна епидемия на територията на Кюстендил. Там за момента само е дадена препоръка за преустановяване на учебните занятия.

 

Община Сливен също обявява грипна епидемия, като на Регионално управление на образованието – Сливен е препоръчало преустановяване на учебните занятия в общината от утре до 02 февруари, включително.

 

На територията на община Габрово за неучебни са обявени дните 30 и 31 януари поради високото ниво на епидемичния процес на грип. 


Грипната ваканция в общините Хасково, Любимец, Симеоновград, Харманли и Стамболово ще бъде удължена до 2 февруари, включително. От 31 януари до 02 февруари включително, се преустановяват учебните занятия и в община Димитровград. 

 

До 2 февруари продължават да са в сила противоепидемичните мерки на територията на област Бургас.

 

Областите Монтана и Враца също ще са под грипна епидемия. Все още няма заповед за преустановяване на учебните часове във Враца, докато в Монтана неучебни ще са дните от 30 януари до 2 февруари. 

 

От здравното министерство съобщиха още, че от 30 януари до 6 февруари е обявена грипна епидемия в община Варна

 

До второ нареждане на територията на четирите области се преустановяват детските и женските консултации, свижданията в лечебните заведения за болнична помощ и провеждането на профилактични имунизации.

 

NEWS_MORE_BOX

 

От Министерство на здравеопазването съобщиха, че регионалните здравни инспекции следят епидемичните показатели поради динамичната картина на заболяваемостта в страната. 

 

През периода 15 - 21 януари са регистрирани общо 8 481 случая на остри заразни заболявания срещу 8 458 случая за предходната седмица. От тях 7 229 са случаите на грип и остри респираторни заболявания (ОРЗ) срещу 6 781 случая за предходната седмица, показва справка за епидемичната обстановка у нас, публикувана на сайта на Министерство на здравеопазването. От там съобщиха, че регионалните здравни инспекции следят епидемичните показатели поради динамичната картина на заболяваемостта в страната.