Висока заболяваемост постави под грипна заплаха още две области в страната - Враца и Монтана. Грипната епидемия е в сила във Враца от 28 януари, а в Монтана от днес – 29 януари. Регионалните здравни инспекции в двата града са разпоредили преустановяване на детските и женските консултации, свижданията в лечебните заведения за болнична помощ, плановите операции и провеждането на профилактични имунизации. Учебните занятия в училищата в Монтана също се преустановяват за периода от 29.01.2019 г. до 04.02.2019 г.


Хасково и Ямбол пък са областите в страната, които удължават срока на предписаните противоепидемични мерки. В област Хасково до 30.01.2019 г., а в Ямбол ограниченията отпадат само по отношение на учениците - поради спадане на заболяемостта в тази възрастова група, е взето решение за възстановяване на учебната дейност, считано от 29.01.2019 г.


С обявяването на грипна епидемия във Враца и в Монтана, областите засегнати от върлуващия грип в страната са вече общо 24 - Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Видин, Добрич, Кърджали, Кюстендил, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Разград, Русе, Сливен, Смолян, Софийска област, София-град, Стара Загора, Хасково, Шумен, Ямбол, както и на територията на община Луковит.Пред Puls.bg кардиологът от УМБАЛ „Св. Анна“ д-р Рада Прокопова припомня, че усложненията на грипа не рядко могат да причинят и миокардит - специфично възпаление на сърдечния мускул, предизвикано от преболедуване или в резултат на течаща в момента вироза. Може да бъде грип, но може и да не бъде изолиран грипен вирус. „Миокардитът може да доведе до остра сърдечна недостатъчност, но може да доведе и до внезапна сърдечна смърт. Редки са случаите, но всяка година има и такива пациенти. От друга страна много тежките белодробни усложнение след прекарана вирусна инфекция също могат да доведат до увреда на сърцето, защото белият дроб и сърцето са взаимно свързани. Белият дроб трябва да снабди организма с кислород и когато той страда много, първият потърпевш ще е този, които разнася кислорода – сърцето. Сама по себе си вирозата рядко предизвиква тежки проблеми, но последващата бактериална инфекция е обикновено в основата на нарушенията“, допълва д-р Прокопова.