Регионална здравна инспекция – Велико Търново обявяви грипна епидемия на територията на област Велико Търново. Мерките влизат в сила от днес, а от понеделник – 27 януари до 4 февруари, под грипна епидемия ще бъде и град София.


По информация на Министерство на здравеопазването, Регионалната здравна инспекция – Благоевград обявява грипна епидемия на територията на общините Благоевград, Гоце Делчев, Сатовча, Гърмен и Хаджидимово също от понеделник, 27 януари. До второ нареждане се ограничават плановите операции и свижданията в лечебните заведения. Преустановяват се женските и детските консултации.


Припомняме, че грипна епидемия вече е обявена в област Монтана, а извънредни мерки за ограничаване на плановите операции и свижданията в лечебните заведения са предприети в Дупница, Сапарева баня, Сопот, Карлово, Куклен, Карнобат и Сунгурларе. На ръба на грипната епидемия са и областите Бургас, Сливен, Пловдив, Кюстендил и Хасково. Последната справка за епидемичната обстановка в страната за периода 6 – 12 януари сочи, че са регистрирани общо 5 748 случая на остри заразни заболявания срещу 3 558 случая за предходната седмица. От тях 3 969 са случаите на грип и остри респираторни заболявания (ОРЗ) срещу 2 009 случая за предходната седмица.


Общата заболяемост от грип и остри респираторни заболявания за страната е 104,35 на 10 000 души срещу 52,82 на 10 000 души за предходната седмица.


През изминалата седмица в Националната референтна лаборатория „Грип и ОРЗ“, чрез Real Time RT-PCR, са изследвани 54 клинични проби (носогърлени секрети). Доказани са 22 грипни вируси: 9 A(H1N1)pdm09, 11 A(H3N2) и 2 B/Victoria.


Специалистите предупреждават, че грипът започва рязко с обща отпадналост, висока температура до 40 градуса, главоболие, болки в тялото и чувствителност към светлина. Антивирусното лечение до 48 часа от началото на заболяването остава решаващо за понататъшното развитие на грипа и добрия изход.