Обявена е грипна епидемия в още две области на страната – Варна и Пловдив. С тях засегнатите от болестта райони стават 12, информират от Министерство на здравеопазването.


До края на седмицата се очаква епидемия да бъде обявена и в други места в страната.


Антивирусното лечение не е задължително за всеки човек със симптоми на грип, подчертават от здравното министерство. Лекарствата се отпускат само по преценка на медицинските специалисти. Те могат да се получат от болниците, спешните центрове и общопрактикуващите лекари.През ноември 2010 г., чрез Регионалната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве, Министерство на здравеопазването изпрати писма до цялата здравна мрежа как лечебните заведения могат да се снабдят с антивирусните препарати, както и алгоритми за поведение при грипна епидемия, поясняват от ведомството. Тези правила предвиждат препаратите да се получават от лечебните заведения от РИОКОЗ. Всички болници и спешни центрове в страната се възползваха своевременно от правото си да получат антивирусните препарати.


МЗ отново потвърждава, че разполага с достатъчно препарати за лечение на грипа през този сезон. При привършването им в лечебните заведения, РИОКОЗ имат готовност да осигурят допълнителни количества.