След област Перник, грипна епидемия бе обявена и в Пазарджик. Тя ще бъде за периода 19 – 23 януари включително. Това съобщиха от Регионалната здравна инспекция – Пазарджик. 

 

По-рано днес е свикано заседание на Регионалния пандемичен комитет в Пазарджик, на което е взето решение за грипната епидемия. 


За горепосочения период се прекратяват учебните заниятия, женските и детски консултации, плановите операции и свижданията в лечебните заведения. 


Заболеваемостта в региона за периода 8 – 14 януари е 225 случая на 10 000 души население. Общо 10 проби от област Пазарджик са изпратени в Националната референтна лаборатория. Очаква се следващата седмица броят на болните да се увеличи.

 

Регионалният пандемичен комитет ще се събере отново на 23 януари, за да анализира данните и реши дали грипната епидемия да бъде удължена, съобщиха от областната управа на града. 

 

Вчера грипната ваканция в област Перник бе удължена с два дни. Така училищата там ще останат затворени до 21 януари. От Министерство на образованието и науката (МОН) съобщиха, че общо 60 училища в страната са преустановили занятията заради лоши метеорологични условия, влошена пътна обстановка и повреди в електрозахранването. 

 

NEWS_MORE_BOX

 
Общо 8 458 случая на остри заразни заболявания са регистрирани през изминалата седмица в страната, докато предната те са били 6 082. От тях 6 781 са на грип (8 – 14 януари). За същия период са дадени общо 142 клинични проби, от които са доказани 44 вируса. 5 са A H1N1 (свински грип), 2 тип A H3N2 (Хонконг), 33 B (Ямагата) и 4 тип В. Специалистите от там предупредиха, че в края на януари се очаква да има пик на грипната епидемия в страната.