От днес предписание за преустановяване на учебните занятия в училищата са изпратени към Регионалналното управление на образованието в Добрич. Ваканцията заради грипа на учениците там ще продължи до края на тази работна седмица.


От утре във ваканция заради пика на разпространение на грипните вирусите ще излязат и учениците от Софийска, Пловдивска и Варненска област. 


Ваканцията за учениците в Софийска област ще продължи до неделя, 27 януари. До вторник, 29 януари, включително по домовете ще си стоят децата от Варненска област.Във връзка с грипната вълна до второ нареждане в Софийска, Пловдивска, Варненска и Добричка област се преустановяват детските и женски консултации, свижданията в болниците, плановите операции и провеждането на профилактичните имунизации.


За да се предпазите от грип – спазвайте първо висока лична хигиена, мийте често ръцете си. Избягвайте посещения на обществени места с много хора. Добрият сън и балансирано редовно хранене прави организма по-устойчив на заболяване. Избягвайте контакт с вече болни хора.


В случай, че усетите първите симптоми на дискомфорт – болки в гърлото, отпадналост, суха или раздразнена носна лигавица, при често кихане, кашляне, главоболие, болка в мускулите, обща отпадналост, зачервяване на очите и повишаване на температурата – по-добре вземете предпазни мерки и си останете вкъщи.

 
Напомняме, че кихането и кашлянето следва да става дискретно, като предпазването с длан се замени с поднасяне на кърпичка за еднократно ползване или в лакътя. Миенето на ръцете от болния намалява разпространението на вирусите. 


При съмнение за инфекция или по-висок риск за здравето заради широкото разпространение на грипа носенето на маска е повече от препоръчително. Същото се отнася за поставянето на маска от болен родител при деца у дома. Маската е ефективна за 2-3 часа от поставянето ѝ, след което следва да се смени с нова.


Още съвети и полезна информация как да се предпазите от грипа или облекчите симптомите му, четете в Puls.bg.