Консумацията на грейпфрути е допринесла за образуване на кръвен съсирек в крака на 42-годишна жена, съобщи Франс прес като цитира сп. "Лансет". Кракът й за малко щял да бъде ампутиран.

Известни са опасните взаимодействия между сока от грейпфрут или самия плод и някои лекарства.

Списанието описва случая с 42-годишна жена, която през ноември 2008 г. била настанена в Провидънс Сейнт Питър хоспитъл в Олимпия, щата Вашингтон, защото имала затруднено душане и проблеми с ходенето. Предишния ден тя пътувала дълго с автомобил и почувствала болка от долната част на гърба до лявото коляно. По-късно левият й крак посинял.

Жената приемала орални контрацептиви и три дни по-рано се подложила на диета, включваща консумация на един грейпфрут всяка сутрин. Направените прегледи потвърдили наличието на кръвен съсирек в левия й крак, а това е съпроводено с риск от гангрена.

Лекари незабавно разтворили съсирека и кракът на жената бил спасен. Последвалите прегледи разкрили хронично стесняване на вена в левия крак, а тестове позволили да бъде открита генетична аномалия, която предразполага към образуване на кръвни съсиреци.

Консумацията на грейпфрути обаче също е изиграла своята роля, отбелязват лекарите. Сокът от грейпфрут блокира ензим, кръстен CYP3A4, в лекарствата, а в дадения случай е направил естрогените в контрацептивното хапче потенциално токсични.