„Да спечелим заедно – един месец без никотин“ е надсловът, под който се провежда тазгодишното предизвикателство на гражданската инициатива “България без дим”. То е насочено към хората, употребяващи тютюневи изделия. 

 

Организацията предизвиква всеки пушач, независимо от възраст, пол, професия или местожителство, да спечели, като спре пушенето поне за един ден в рамките на месеца преди Международния ден без тютюнопушене.


 

От инициативата апелираха спестените пари да бъдат похарчени за лична цел или в подкрепа на някой нуждаещ се.

 

Друго условие за участие в предизвикателството е споделяне на снимки или видео от делото в социалните мрежи с таг  #beznikotin2021. Също така участниците следва да изпратят линк към акта си до “България без дим” в коментар на сайта на организацията или в специално събитие във Facebook.

 

Инициативата е посвететна на Международния ден без тютюнопушене, който тази година отбелязваме на 18 ноември. Тъй като тази година съвпада с кампаниите за парламентарните и президентски избори, “България без дим” предизвиква всички кандидати на изборите да оповестят решимост и конкретни стъпки за преодоляването на проблема с употребата на тютюневи изделия в България след като бъдат избрани. 

 

“България без дим” отправя покана до всички институции, медии и организации, които не са подвластни на тютюневата индустрия, да станат партньори на събитието.

 

До момента то е подкрепено от офиса на Световната здравна организация в България, Коалицията за живот без тютюнев дим и фондация “БлуЛинк”. 

 

От 2010 г. “България без дим” се бори за законност и срещу тютюневата зависимост в българското общество. В момента организацията работи за затваряне на пробойните в забраната за тютюнопушене и за освобождаване на обществените пространства от реклама, промоция и спонсорство на тютюневи изделия.

 

“България без дим” традиционно отбелязва деня без тютюнопушене в България от 2011 г. 

 

През 1971 г. в град Рандолф, САЩ, американецът Артър Мълейни накарал своите съграждани да спрат да пушат за един ден. По този начин те спестили средствата, които изразходват за ежедневните си нужди от цигари, и основали фонд към местното училище за отпускане на стипендии. 

 

Към средата на 70-те години на миналия век идеята на Мълейни придобила голяма популярност в САЩ, след което през 1977 г. Американската общност за борба с рака обявява всеки трети четвъртък от месец ноември за ден против тютюнопушенето. 

 

На този ден хора по цял свят спестяват пари като не пушат и инвестират спестените по този начин средства в благородни каузи, насърчаващи здравословния начин на живот и ограничаване на тютюнопушенето.