Ако натискът върху медицинските специалисти продължи, българските пациенти ще останат без здравни грижи, предупреди омбудсманът Мая Манолова след вчерашния брифинг по повод уволнената дисциплинарно организаторка на протестите на медицинските сестри Мая Илиева. 


„Разтревожена съм, че се преследват хора, които защитават гражданските си права. Властта, представители на институциите, силните на деня се опитват да мачкат, да притискат, да репресират, можем да замълчим, но затова ще плащаме цената всички ние утре“, заяви омбудсмана пред БНР.
Според нея казусът с Илиева не е прецедент, а практика и е тревожен знак за състоянието на демокрацията у нас. Манолова е категорична, че уволнението на медицинската сестра е опит да бъдат сплашени протестиращите специалисти по здравни грижи. 


В същото време от Сдружението на медицинските фелдшери и лекарски асистенти разпространиха декларация, в която изразяват подкрепа към уволнената медицинска сестра Мая Илиева. Медицински сестри от София и страната вече обявиха и готовност за протест в четвъртък в подкрепа на Илиева.Пред БНР от здравното заведение, в което работеше Мая Илиева, са коментирали, че освобождаването ѝ е заради пропуски в работата ѝ. Същото сподели и вицепрезидентът на КНСБ Иван Кокалов в коментар по случая.


„Синдикатът не уволнява, уволнява работодателят, ако някой е недоволен, той трябва да съди работодателя и да докаже, че работодателят в мотивите си не е прав. Това, което аз направих, е да изпратя нарушенията, които са описани от работодателя, и да кажа дали това е достатъчно основание ние да дадем съгласие. Моят изпълнителен комитет даде съгласие, а Мая Илиева се опитва да внуши, че е жертва на нейната дейност, а всъщност тя е жертва - в кавички, на нарушенията на трудовата дисциплина, описана от работодателя. Синдикатите не уволняват, те защитават, но защитават работниците, които си изпълняват трудовите задължения, независимо дали са синдикални, или не синдикални членове“, допълни синдикалистът.