Усилено се обсъждат промени в Имунизационния календар на страната. Пред БНТ главният здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев обяви, че се предвижда съвсем скоро намаляване на задължителната БЦЖ ваксина за туберкулоза - от четири на три приема, и от три на два приема на ваксината за пневмококи. Идеята е календарът ни да се синхронизира със средноевропейския.


„По отношение на БЦЖ ваксината пак оставаме държавата с най-много приема, защото от 31 страни – 10 изобщо не правят туберкулозна ваксина, други 10 правят много ограничено, само на рискови групи и 10 – на всички хора само по 1 прием. Ние бяхме единствените с такъв тип календар и от Световната здравна организация (СЗО) ни препоръчаха да намалим приема на ваксината“, обясни експертът. 


По думите на доц. д-р Кунчев отдапането на един прием на пневмококовата ваксина при 6-месечни деца (от три на два) се случва в повечето европейски държави. „Изследванията показаха, че полученият имунитет при два приема е почти идентичен с този при три приема. Но ще бъде добавен още един прием на ваксината срещу коклюш за 12-годишни деца, за да се подсили имунитетът срещу заболяването. Причината е, че наблюдаваме как коклюшът се измества в тийнейджърска възраст и все по-често го срещаме в тази младежка група“, сподели още той.Според главния държавен здравен инспектор е възможно още през октомври да се организира и безплатното имунизиране срещу грип на хора над 65-годишна възраст. Кунчев обясни, че от работната група на Министерство на здравеопазването и на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) вече пишат указания към общопрактикуващите лекари за това как да се случи имунизацията. „Ако си свършат работата навреме, няма причина от есента хората да не разполагат с безплатната ваксина“, допълни доц. д-р Кунчев.


Главният здравен инспектор коментира и нестихващата епидемия от морбили у нас. След първия случай на заразен с морбили и във Варна от вчера, стана ясно, че макар и с намалена интензивност, епидемията от дребна шарка (морбили) продължава.


Най-много случаи все още има в София-град и София-област, както и в Кюстендил и в Благоевград. Като основна причина за разпространението доц. д-р Кунчев посочи пропуските в изпълнението на Имунизационния календар, за което са издадени над 100 акта на общопрактикуващи лекари, на родители и учебни заведения.


В момента епидемията е с по-нисък интензитет – регистрират се по 10-15 случая седмично, но в областите Пазарджик и Монтана, вирусът все още се разпространява активно.


„90% от случаите са в ромската общност и тази група остава най-рисковата в страната. Причините са много – една от тях е в изключително голямата мобилност на това население. В много от селата не откриваме децата – те са в чужбина например. Затова полагаме повече усилия, за да ги издирим – с помощта на кметове, медиатори и др.“, допълни още здравният инспектор.