Вече има прототип на българската ваксина срещу Ковид-19, а мъжете у нас боледуват по-тежко от жените.

 

Това заявиха в ефира на телевизия Bulgaria On Air имунологът проф. Aндрей Чорбанов от БАН и д-р Александър Симидчиев.


 

По думите им големият ръст на заразените у нас се дължи това, че обществото ни не е готово да реагира адекватно в условия на пандемия. Отварянето на училищата е другата основна причина.

 

Чрез PCR изследване може да се установи наличието на инфекция, независимо дали симптомите за Ковид-19 са налице.

 

Чрез бързите антигенни тестове може да установи наличието на коронавирус в организма само когато вече имаме симптоми.

 

„Антигенният тест е бърз и по-евтин, но PCR-ът е по-надежден", обясни проф. Чорбанов.

 

"В нашата страна явно нещо не е както трябва, щом имаме толкова висока смъртност", подчерта имунологът.

 

Страната ни се нарежда на 21-во място по заболеваемост, но е на 10-то място по смъртност сред страните в Европейския съюз и Европейското икономическо пространство.

 

Основните предизвикателства остават ефикасното лечение, голямото натоварване на здравните специалисти и адаптирането на обществения живот към новите условия.

 

"Няма как за всички новопоявили се вируси да има ваксини, но ние вече имаме прототип на българска ваксина за коронавирус", заяви проф. Андрей Чорбанов.

 

"По отношение на имунитета, мъжете сме по-слабият пол. Мъжете боледуват по-тежко от вирусни заболявания", допълни проф. Чобанов.

 

Към неготово мнение се присъедини и д-р Александър Симидчиев, според когото е важно обществото да бъде единно, за да се пребори пандемията.

 

"Това, което е необходимо, е по-добра комуникация и превантивно обучение на населението. Целта не е да сплашим хората, а да ги научим, защото когато разбират, те са склонни да слушат", поясни д-р Симидчиев.

 

По неговите думи лечението и ваксината са две различни неща - едното е за предотвратяване на заболяването, другото е за овладяване на състоянието, но трябва да се развиват и двете.

 

"Медицинската професия ще се промени много в следващите години и дигиталните услуги ще помогнат за плавната промяна", посочи Симидчиев.

 

Вижте целия разговорс проф. Чорбанов и д-р Симидчиев във видеото.