Министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов и главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев представиха Националния план за ваксиниране срещу Ковид-19, който предстои да бъде одобрен на заседание на Министерския съвет утре, предава Bulgaria ON AIR.

 

На него ще бъде утвърден и съставът на Националния ваксинационен щаб. Здравният министър е информирал, че продължава работата по логистиката с осигуряването на хладилници, в които да се складират първите доставки ваксини, налагащи съхранение при ниски температури.


 

Планът за имунизация срещу коронавируса е създаден на базата на опита на държави като Германия и доказани международни институции като Световната здравна организация, подчертава министър Ангелов. За по-добра организация, страната ще бъде разделена на 7 региона.

 

"Планът реално е готов към момента, имаме готовност да посрещнем и още утре, ако дойдат ваксините", заяви председателят на Националния ваксинационен щаб проф. Красимир Гигов.

 

"Определени са и групите, с които ще започне ваксинацията - първи са лекарите, сестрите, санитарите, служители на МВР, които също са на първа линия, следват ги хората над 70-годишна възраст", допълва проф. Гигов.

 

По думите му в плана детайлно ще бъдат описани всички параметри на дейността по имунизирането.

 

Здравният министър съобщи още, че днес към всички регионални здравни инспекции и болници в страната тръгват 4000 дози от лекерството за коронавирус ремдесивир.

 

Ваксинирането срещу Ковид-19 ще бъде доброволно и напълно безплатно.

 

В началото на тази седмица стана ясно, че първата ваксина срещу Ковид-19, която ще пристигне в България, ще бъде на Pfizer - BioNtech, а първите количества от нея се очакват в края на декември или началото на януари.

 

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи, че се очаква ваксината на Pfizer - BioNtech да бъде одобрена за употреба в ЕС още през този месец.

 

Европейската комисия договори близо 2 млрд. дози от шест потенциални ваксини срещу Ковид-19, след като сключи договори с AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV, BioNtech-Pfizer и CureVac. Преговори се водят и с американската фармацевтична компания Novavax.

 

Здравният министър уточни, че продължава работата по осигуряването на специални фризери, защото ваксината на Pfizer - BioNTech трябва да се съхранявана при температури от минус 70 до минус 80 градуса по Целзий.

 

В момента на експертно ниво се обсъжда България да участва и в поръчка за доставка на осма ваксина, извън седемте, за които води преговори ЕК, която ще е на пазара в края на 2021 г.