Горещ телефон ще предава информация за агресия и насилие срещу медицински служители до главната прокуратура, съобщи пред БНР председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Иван Маджаров. Поводът е подписаното споразумение между Главната прокуратура, Министерството на здравеопазването и БЛС за сътрудничество и взаимодействие за предотвратяване и разследване на престъпления, свързани с дейността на медицинското обслужване. С горещия телефон ще бъде създаден максимално бърз път за лекари, станали жертва на агресия, или ако срещу тях са заведени дела.


„Създадохме пътна карта, в която всяка от трите институции да си свърши работата. До края на месеца Български лекарски съюз ще има такъв телефон. Миниум веднъж годишно ще имаме съвместна среща, на която да отчетем какво се е случило“, допълни д-р Маджаров.
Председателят на съсловната организация коментира и спора между управителя на Здравната каса д-р Дечо Дечев и частните болници.

 


„Онкологичните лекарства са единствените, които се плащат директно от Касата. Нито една болница, независимо каква цена плаща, няма печалба от това, защото в нея не остават пари. Това са пари, осигурени от държавата през Позитивния лекарствен списък, за да се осигури безплатното лечение на онкоболните. Учудващо е, че в Позитивния списък може да съществува цена, която е седем пъти по-висока от тази, на която доставчикът я доставя. В наредбата пише, че при промяна на цената всеки вносител на медикаменти трябва да информира Съвета за цени и реимбурсация. Там е основният проблем“, обобщи д-р Иван Маджаров и призова Съвета да излезе с актуална информация.