Събирането на капачки в метална конструкция е новата мания на бургазлии. От няколко месеца Голямото Сърце на Бургас обединява местните хора в една кауза – рециклиране на пластмаса за закупуване на реанимобил за недоносени бебета. След успешната кампания „Дари капачка-спаси живот“, чрез която УМБАЛ Бургас се сдоби с чисто нов кувьoз, млади хора от морския град решиха да подпомогнат инициативата за предаване на капачки, която продължава.  

 

Идеята за поставяне на метален постамент, който да бъде достъпен пункт за събиране на пластмасови капачки в града, хрумва на членуващите в клуб „България на младите“ към ГЕРБ-Бургас. Те взаимстват практиката от руснаците в Санкт Петербург, които от няколко години насам имат подобни конструкции на различни места в града. По този начин събират по-лесно и бързо средства за лечението на болни деца. Когато споделят с местната власт, че имат намерение да изградят сърце за рециклиране на капачки, общински съветници ги насърчават и им осигуряват необходимите средства за това. 


 

Общо 1 400 килограма пластмаса са събрали бургазлии от поставянето на Голямото Сърце на 21 януари 2018 г. до момента. Много заведения, детски градини, училища, учреждения и фирми събират капачки в специално декорирани за инициативата буркани. След като ги напълнят, те изсипват събраното в металната конструкция. Инициаторите я изпразват периодично и предават събраното в пунктове за изкупуване на пластмаса. Така хората хем рециклират част от своите отпадъци, хем допринасят за закупуването на ценна апаратура за недоносените бебета в Бургас

 

Част от екипа на клуб "България на младите"

NEWS_MORE_BOX

 

„Клуб „България на младите“ има идея след като необходимата сума за  закупуването на реанимобил за УМБАЛ Бургас бъде събрана, конструкцията да продължи да събира капачки за рециклиране и да подпомага отделенията по неонатология с липсваща апаратура, под формата на кувьози или реанимобили“, обясниха инициаторите, които са създали и група във Фейсбук - „Да напълним голямото сърце на Бургас“. Чрез нея инициативата достига до повече хора. 


През 2016 г. ученици от Строителния техникум в Бургас решиха да събират капачки, за да наберат средства за нов кувьoз, който беше необходим на отделението по неонатология в УМБАЛ Бургас. Акцията бързо се разрастна и през октомври 2017 г. техниката бе закупена за 13 380 лв. Тогава от ръководството на лечебното заведение обявиха, че желаят да продължат „Дари капачка-спаси живот“, за да осигурят линейка за транспорт на недоносени бебета, която да се ползва и от други болници в града и област Бургас.