Всеки четвърти пациент със захарен диабет тип 2 не приема редовно терапията си, както е назначена от ендокринолог, показа скорошна анкета. Резултатите са тревожни и по отношение на промяната в начина на живот при диабетно болните пациенти – всеки трети твърди, че не е променил нищо, след като му е открито заболяването.


В анкетата са взели участие над 1000 души, от които 60% са с диагностициран диабет. Проучването сочи още, че поне 45% от пациентите със захарен диабет тип 2 не успяват да постигнат добър гликемичен контрол. Една от основните причини за това е недоброто придържане към терапията, както е назначена от лекуващия ендокринолог. 


От анкетата става ясно още, че близо половината от запитаните пациенти не знаят към каква цел за стойности на гликирания хемоглобин е насочено лечението им. Пред БНР проф. Здравко Каменов, началник на Клиниката по ендокринология и болести по обмяната в Александровска болница, определи данните като доста по тревожни. Но не е и изненадващо, че всеки четвърти пациент със захарен диабет тип 2 не приема редовно терапията си, както е назначена от ендокринолог. 


По-тревожен според него е и фактът, че в следствие на коронавирусната пандемия голяма част от диабетно болните са занемарили прегледите си при ендокринолог. 


„Това е стрес и всеки стрес увеличава риска за декомпенсация на диабета. Съвременният контрол на диабета не е само контрол на кръвната захар, а комплексно решение на всички рискови фактори. Като не можеш да отидеш в съответния кабинет, нещата се влошават. Хората да не униват, да контролират храненето и физическата активност, да приемат лекарствата, които са им назначени“, посъветва проф. Каменов пациентите с диабет.


Специалистите на Puls.bg припомнят, че възрастните хора и хората със съпътсващи заболявания (като диабет, сърдечни заболявания и бронхиална астма) са най-уязвими към коронавирусната инфекция. По литературни данни хората с диабет, развили коронавирусна инфекция, я прекарват по-тежко и често изискват интензивни реанимационни грижи. Влошеният контрол на кръвните захари, колебанията в нивата ѝ, влошеният отговор на имунната система, придружаващите заболявания и наличието на диабетни усложнения са сред възможните причини за това. 


Какво трябва да правят хората с диабет и техните близки?