Тревожност и депресия сред децата вследствие на пандемията, сочи новият глобален доклад на UNICEF с данни за увеличаване на самоубийствата сред децата. Световните медии го описват като най-задълбочения преглед върху психичното здраве на децата и младежите.

 

„Глобалните данни категорично показват, че един от всеки пет млади хора изпитва психично разстройство всяка година“, заяви Даниела Колева, директор на “Закрила на детето” в UNICEF България в интервю. 


 

„На всеки 11 минути един млад човек между 10- и 19-годишна възраст се самоубива. Това е eдна от петте причини за смърт в света. Тези данни са изключително тревожни за нас.”

 

Направени са проучвания сред младите хора у нас през 2020 г. Те показаха, че българските тийнейджъри изпитват високи нива на емоционален дистрес – пет пъти повече раздразнение, четири пъти повече носталгия.

 

Още по-тревожното е, че над 60% от младежите у нас изпитват тревожност или срам, къде и с кого да споделят проблема си. След като не знаят къде да потърсят помощ, са склонни към развиването на зависимости. 

 

Българските тийнейджъри продължават да оглавяват европейската класацията по тютюнопушене, употребяване на канабис, консумация на алкохол.

 

"Пандемията също засилва тези тревожни тенденции за психичното здраве сред младите хора. А тук у нас, но и по света, продължава да се гледа на този проблем като на заболяване, като на проблем, а психичното здраве е състояние на ума, духа и тялото", каза още Даниела Колева.

 

Дефиницията на Световната здравна организация описва здравето като физическо, психическо и социално благополучие, не само отсъствие на болест.


Хенриета Х. Фор, изпълнителният директор на UNICEF (United Nations Children’s Fund), описва ситуацията като “тихо бедствие”.

"Темата не е само здравна, но и трябва да се търси подкрепа в образователната система - там също трябва да има повече психолози, педагогически съветници, повече услуги, повече програми за помощ на децата. Така и родителите ще се информирани къде да потърсят помощ”.

 

Затварянето на училищата, липсата на контакт с приятели влияе на психичното здраве, подчерта Даниела Колева.

 

UNICEF е световен лидер в популяризирането и отстояването на правата на децата в над 190 страни, включително в България.