Гълъбите в градовете пренасят хламидийна плевмония – зараза, която трудно се диагностицира и изисква много продължително лечение, информира вестник „24 часа”.


Болестта се пренася чрез прах от гълъбите.


„Имаме по 2 до 5 случая на месец”, обяснява Камен Плочев, директор на Инфекциозната клиника на ВМА.В перата на птиците има много прах и микроби и когато пърхат около нас, се получава аерозол, който се задържа повече от час във въздуха, който дишаме. Вдишваме голямо количество микроби, които организмът не може да елиминира.


Ако са един-два гълъба на перваза, проблемът не е сериозен, пояснява ежедневникът. Ако обаче се намирате в парка и от хвърлен залък хляб се съберат десетина и повече птици, се получава аерозолен облак и се създава среда за заразяване. Още по-лесно може да бъде заразяването чрез птици, събрани на прозорец или тераса, тъй като облакът с прах и микроби навлиза директно в помещенията.


Хламидийната пневмония, наречена още атипична, започва постепенно като настинка. Първоначално температурата е около 37,5 градуса и човек чувства отпадналост. Характерно е, че заразата не се повлиява от обичайно прилаганите средства. Кашлицата е упорита и е сред насочващите симптоми. Веднъж заразен, човек предава на околните при кашляне, кихане и близък контакт.


Ако болестта се хване навреме с точна диагноза, се лекува сравнително леко. По-лошо е, когато минат 15-20 дни в кашляне и самолечение. Тогава неточният антибиотик убива бактериите, които нормално могат да се справят с хламидиите и те започват интензивно развитие. От домашна болестта става болнична - с венозни антибиотици и готовност за обдишване, ако се наложи.


Диагнозата се поставя с рентген. Обичайно при пневмония образът представлява замъгляване на поразената гръдна половина, обяснява проф. Плочев. При атипичната пневмония огнищата на възпалението са пръснати на петна из целия бял дроб. Подобни рентгенови снимки има при вирусните пневмонии.


Лечението е продължително и е особено важно да не се прекратява курсът на антибиотика по-рано от необходимото.