Казусът с изграждането на Национална педиатрична болница отново ескалира след отказа на здравното министерство от реконструкция на изоставения строеж в двора на „Александровска“ болница.

 

От ръководството на фирмата изпълнител „Главболгарстрой“ посочват, че към 29 юли при тях не е постъпила официална документация за спиране на реконструкцията, както бе съобщено от здравното министерство.


 

Главният изпълнителен директор на „Главболгарстрой“ Мая Пенчева заяви в ефира на Bulgaria On Air, че е разбрала за намеренията на Министерството на здравеопазването от медиите.

 

„Продължаваме да работим. Считам, че такова писмо няма, вероятно става дума за грешка. Поискахме многократно срещи с Министерството на здравеопазването. Необходимо е едно съгласувателно писмо от публичната власт, за да се даде ход на изграждането на Националната детска болница, която всички ние като родители и граждани искаме да бъде изградена“, посочи Пенчева.

 

 „Главболгарстрой“ е част от обединението Детско здраве, което спечели обществената поръчка на Министерството на здравеопазването за изграждане на Национална педиатрична болница през 2020 г.

 

„Направихме обследване, което показа, че най-подходящо е да изградим 20 метрова сграда на детската болница“, каза още Пенчева и припомни, че са представили два проекта за лечебното заведение. „Усилията на специалистите ни са проектът да бъде реализиран възможно най-скоро, защото ако процедурата започне отначало, предвижданията съгласно нормативните процедури показват, че детска болница няма да има още десет години“, каза още Пенчева.

 

Тя припомни, че по двата проекта за ниска сграда в обема на поръчката на МЗ се работи от октомври 2020 г. и те са били представени публично в средата на юли.

 

От момента на издаването на строителното разрешително до пълното изграждане на националната детска болница са предвидени 42 месеца, както предвиждаха и условията на обществената поръчка. Събарянето на сегашната недостроена сграда е включено в този срок. Пенчева е на мнение, че ако всичко стартира наново, последните 3 години ще бъдат изгубени.

 

“Две години по-късно имаме готов проект, но нямаме кой да каже "старт". Струва ми се, че трябва да се направи още една стъпка. Целият процес е обвързан с разрешителния режим на институциите. Единият вариант е да се направи висока сграда, вторият - нискa сградa до 20 метра. Огледахме се и видяхме, че това, което се харесва, е второто", обясни още изпълнителният директор на „Главболгарстрой”.

 

Според нея разговорът от концепция и функция за детската болница се е изместил. На въпрос как си обясняват последните действия на институциите, тя отговори, че вероятно се касае за нарушена комуникация.

 

„Апелираме институциите да комуникират помежду си, за да се даде зелена светлина за започване на изграждането на Националната многопрофилна детска болница“, каза още Пенчева.

 

Гледайте целия разговор с Мая Пенчева във видеото.