Европейската агенция по лекарствата публикува подробна информация за ваксината срещу Ковид-19 на AstraZeneca.

 

И при нея, подобно на другите две одобрени по-рано ваксини на Pfizer и Moderna, няма яснота доколко ваксинираните биха могли да бъдат носители и да разпространяват вируса.


 

Първите 48 000 дози от нея ще пристигнат в България на 7 февруари. Тепърва ще стане ясно какво е влиянието на ваксините върху разпространението на коронавируса.

 

Не е ясно и каква е продължителността на защитата, която ваксината осигурява. За да се съберат повече данни за това, хората, ваксинирали се в клиничните ѝ изпитвания, ще бъдат проследявани от AstraZeneca в продължение на една година.

 

Резултатите от клиничните ѝ изпитвания показват 59,5% ефективност.

 

Другите две ваксини имат по-висока ефективност – 95% при тази на Pfizer и 94% при тази на Moderna.

 

В изпитванията са участвали хора на възраст между 18 и 55 години, което означава, че все още няма достатъчно данни за ефективността на ваксината при хора над 55 години.

 

Междувременно здравните власти в Германия, Австрия и Франция одобриха ваксината на AstraZeneca, но препоръчаха да не се прилага на хора над 65-годишна възраст, предава BBC.

 

Възрастните хора и тези с хронични заболявания са приоритетните групи в четвъртата фаза от националната ваксинационна кампания. Не е ясно засега дали липсата на достатъчно данни за ефективността на ваксината на AstraZeneca при възрастни хора ще доведе до промени в плана за ваксиниране на здравното министерство.

 

Засега липсват и достатъчно данни за това колко добре действа ваксината при хора, които вече са боледували от Ковид. България е поръчала 4,5 млн. дози от тази ваксина, които ще бъдат доставени до края на 2021 г.

 

Най-честите нежелани реакции от ваксината на AstraZeneca, които се срещат при 1 на всеки 10 ваксинирани, са болка и чувствителност на мястото на убождането, главоболие, умора, мускулни болки, общо неразположение, втрисане, повишена температура, болки в ставите и гадене.

 

Кратката характеристика на ваксината на AstraZeneca можете да прочетете тук.

 

Подробната информация за ваксината на AstraZeneca можете да прочетете тук.