Генетична диагностика на онкологични заболявания, като рак на дебелото черво и ректума, на белия дроб и на млечната жлеза, е въведена в Университетската многопрофилна болница за активно лечение “Проф. д-р Стоян Киркович” в Стара Загора.

 

Такива генетични изследвания ще се провеждат и при пациенти, които вече са започнали лечение, но в хода на терапията се е оказало, че метастазите или туморът не се повлияват от прилаганите лекарства.


 

При тези пациенти ще е възможно само частично типизиране на тумора чрез изследване на периферна кръв, обясни заместник-управителят на лечебното заведение доц. д-р Георги Минков пред Радио - Стара Загора.

 

Той подчерта, че специалистите няма да провеждат терапия на тумори, а ще ги типизират, т. е. ще изследват какви рецептори има върху повърхността им, в резултат на какви мутации са се получили или какви мутации има в самите туморни клетки.

 

“Ще правим диагностика чрез два механизма. Първият е с туморна тъкан, която е взета с биопсия или с операция, и вторият механизъм - с периферна кръв, която е взета чрез венепункция на онкоболния пациент. Няма да извършваме терапия. Ще правим анализ на този новопоявил се тумор - кой е най-ефективният метод, чрез който можем да му повлияем”, подчерта доц. Минков.

 

Генетична диагностика на онкологични заболявания е вид “прицелна (таргетна) терапия”, т. е. индивидуализирано лечение, съобразено с нарушените функции на редица гени, разположени в туморната тъкан.

 

Прицелната терапия предоставя възможност на лекарите да определят лекарства, които са насочени директно към съществуващите в организма ракови клетки, без да увреждат здравите му структури.

 

Определянето на необходимостта от лекарства, с които ще се лекува пациентът с онкологично заболяване допринася за значителното намаляване или избягване на страничните ефекти от прилаганите до момента цитостатици. Неразположенията при онкоболни пациенти може да включват гадене, повръщане, косопад, отпадналост, загуба на телесна маса, увреждане на бъбреците, сърцето, черния дроб и други органи.

 

Съществуват множество клинични резултати, показващи ползата и ефективността на това лечение. Всичко това е възможно само, ако преди започване на лечението се направят генетични изследвания от тумора тъкан или от кръв при всеки конкретен болен. Получените в резултат на това резултати могат да определят лекарството за всеки конкретен пациент.

 

Подробна информация може да се намери на уебсайта на УМБАЛ.“Проф. д-р Стоян Киркович”. Пациентите, които желаят да проведат изследването, могат да си запишат час всеки работен ден от 8:30 до 16:00 ч. на телефонен номер 042 698502.