Близо половината българи не смятат да се ваксинират срещу Ковид-19 главно заради опасенията им, че ваксините не са безопасни.

 

Готовността на обществото да се включи в масовото ваксиниране не е ниска, но колебанието все още преобладава.


 

Това показва проучване по въпросите на коронавируса, проведено от социологическата агенция Галъп интернешънъл в периода между 6 и 8 януари 2021 г.

 

В проучването, което е проведено по телефона, са участвали 800 души от цялата страна. 

 

На запитване дали ще се ваксинират, 30% от тях отговарят утвърдително. Не възнамеряват да се ваксинират 46%, а 23% посочват, че не са готови да вземат решение.

 

1% от участниците се затрудняват да отговорят на запитването.

 

Около една трета са хората са готови да се ваксинират срещу Ковид-19, което не е малък дял при обичайно ниските нива на ваксиниране у нас.

 

Резултатите от проучването показват, че има необходимост от добра комуникация на процеса на ваксиниране и добра информираност за ваксините.

 

Към днешна дата 14 161 души у нас са ваксинирани срещу Ковид-19 с препарата на Pfizer. За тях е предвидена и втора доза от ваксината, която ще се постави 21 дни след първата.

 

До края на януари ще започне ваксинирането на учителите, както и на персонала и хората, които са настанени в социални институции.

 

Досега 21 % от учителите са изразили готовност да се ваксинират срещу Ковид. Присъствените занятия в училищата бяха възобновени на 4-ти януари за децата от първи до четвърти клас, но предстои да се реши кога по-големите ученици да се върнат в класните стаи.

 

Председателят на Националния ваксинационен щаб Красимир Гигов посочи пред БНР, че масовата ваксинация срещу Ковид-19 ще може да започне през юли.

 

Дотогава ще бъдат доставени 1 млн. дози от ваксината на Pfizer и 500 хиляди дози от ваксината на Moderna.

 

Очаква се през този месец разрешение за употреба в Европeйския съюз да получи и ваксината на AstraZeneca.

 

Колебанието, свързано с несигурността в безопасността на ваксините обаче, не би позволило да се извърши масово имунизиране.

 

18% от участниците в проучването на Галъп посочват, че не могат да определят дали ваксините са безопасни, а 48% директно посочват, че ваксините крият опасности. Само 34% са убедените на този етап в безопасността им.

 

Другите изводи от проучването са, че паниката от коронавируса е овладяна и според хората по-строгите ограничителни мерки са дали резултат.

 

Според 59% от участниците удължените мерки са свършили работа, докато 39% са на обратното мнение.