Шестият любителски футболен турнир за жени в подкрепа на сдружение „Деца с онкохематологични заболявания“ предстои на 14 май (събота), от 10:00 до 14:30 часа на терен в центъра на София. 

 

Осем дамски отбора ще вземат участие в надпреварата. Ще присъства и лекарски екип на място.


 

Организира се и благотворителен базар за ръчно изработени от представителите на сдружение „Деца с онкохематологични заболявания“ бижута, авторски рисунки и други декорации.

 

Момичетата от аматьорския футболен отбор „Скрити лимонки“ ще предложат книги, част от тяхната инициатива „Книги за усмивки“.

 

„Изключително сме щастливи, че турнирът се превърна в една прекрасна традиция, която всички очакваме с нетърпение“, заявиха от Управителния съвет на фенклуба на Арсенал в България, който е основен организатор на събитието. 

 

„За няколко години успяхме да създадем една малка общност, която се разраства с всеки изминал турнир. Общност, съпричастна на проблемите, с които се сблъскват децата с онкохематологични заболявания. 

 

Благодарим на всички участнички и партньори, които са част от този турнир. Всеки, който иска може да се включи в инициативата, може да го направи или с директно дарение към сдружението, или да дойде на място на турнира, да погледа истински красив футбол и да си купи нещо от благотворителния базар“, обясняват организаторите.

 

Всяка година в България между 150 и 200 деца, на възраст от 0 до 18 години, се разболяват от рак. Болестта се появява внезапно, лечението е тежко като продължава от 6 месеца до 3 години, а понякога и цял живот.

 

То е придружено с високи дози силно токсични медикаменти, агресивна лъчетерапия, инвазивни хирургически процедури, налагащи в някои случаи отстраняване на органи, крайници или причиняващи вторични увреждания. 

 

При някои специфични състояния са прибягва до костномозъчни трансплантации, които също носят своите рискове и странични ефекти.

 

Детският рак се счита за "чудо" на съвременната медицина. Между 65% - 85% от детските онкохематологични заболявания сега се лекуват успешно с подходящи медикаменти.

 

Процентът варира в зависимост от вида на заболяването и фактори като състоянието на здравната система. Последствията както от самото заболяване, така и от лечението, често водят до редица физически и психологически травми, късни ефекти и дискомфорт.