Треньорът на футболен клуб „Левски“ Петър Хубчев, неговият асистент Георги Донков, капитанът Живко Миланов и вратарят Милан Миятович са лицата на кампания посветена на мъжкото здраве „Заедно срещу рака на простатата“. Известните спортисти  ще се включат във футболен мач в Световния месец за превенция на мъжкото здраве, който се отбелязва всяка година през ноември. 


Утре – 21 ноември, в 11 ч. на закрито футболно игрище ДИТ (кв.„Драгалевци“, бул.„Черни връх“ № 228), на терена ще излязат още сините легенди Димитър Телкийски, Христо Йовов, Станислав Ангелов, Дончо Донев, Захари Сираков, Христо Арангелов, Цветан Генков, Ангел Станков. В мача ще се включат и представители на Българско урологично дружество, Българска асоциация на спортните журналисти и организаторите на събитието „Астелас България“.


Целта на кампанията е да фокусира общественото внимание върху рака на простатата – социалнозначимо заболяване, за което все още се говори твърде малко, а засяга все по-голяма част от мъжете над 50 г. Днес рака на простатата е най-често срещаното онкологично заболяване при мъжете. Над 92 000 души в Европа губят битката с болестта всяка година, а над 2 милиона  са с поставена диагноза. В интервюто си за Puls.bg ръководителя на Катедрата по урология към Медицинския факултет на МУ-София и завеждащ направление „Лапароскопска урология“ в Клиниката по урология на УМБАЛ „Александровска“ доц. д-р Красимир Янев споделя, че у нас е нужно да се работи повече в посока на мъжкото здраве като профилактика, достъп до диагностига и лечение.


Неговият съвет към представителите на силния пол е поне веднъж годишно, всеки мъж след 50-та си годишнина, да посети уролог. При фамилно обременените пациенти и при афроамериканската раса е доказано, че честотата на рака на простата е повишена. Затова при тях е уместно проследяване още след 40-годишна възраст.


Какво сподели още доц. д-р Янев може да проследите в интервюто за Puls.bg.