Фотоизложба на детски болници пред Народния театър се организира от фондация "За доброто", като част от активната кампания “#Детски болници в България 2021 г.” С нея започва реализирането на проекта “Светулка” за шарена, дружелюбна и лечебна среда в педиатричните отделения.

 

В изложбата са включени 14 кадъра от български детски болнични отделения и още 14 от детски болници в света. Снимките от България са направени от родители по време на престоя им в отделенията заедно с болните им деца. Коментарите към фотосите също са дело на родителите и техните деца. 


 

Те отговарят на въпроса защо всеки родител бърза да забрави дните, прекарани в болница. Но поставят въпросите защо, докога, как е възможно, толкова незначителни ли са животът, здравето и чувствата на децата ни, казват от фондацията .

  

“#Светулка е начинът да кажем, че повече така не може. Нетърпимо е българските деца да бъдат лекувани в смазваща мизерия, от измъчени лекари и медици, с хронична липса на средства. Абсурдно е пренебрежението на държавата към детското здравеопазване”, категорични са от “За доброто”.

 

#Светулка започва промяна на условията, в които се лекуват децата ни, и на отношението към тях. В центъра е детето-пациент – неговото здраве и неговите чувства. 

 

“Ще създаваме лечебна, шарена и забавна среда за децата и човешки условия за родителите. Ще се погрижим престоят в болница да не нанася нелечими емоционални травми. Ще подкрепим лекарите и медиците в педиатриите – все по-малобройни, уморени и обезверени”, казват още от фонацията. 

 

42 педиатрични отделения са поканени да станат част от #Светулка. Условието е да е приключил основният им ремонт, за да влязат доброволците и да започне преобразяването. 

 

Фондация „За Доброто“ съществува като юридически субект от декември 2020 г., но дейността ѝ започва през 2019 г. като неформална гражданска инициатива Проект #ЗаДоброто, която обединява вече над 12 000 доброволци и дарители в цялата страна, както и българи, живеещи в чужбина.

 

Основатели на фондацията са 8 жени, мениджъри, журналисти, хора на изкуството. Те са сред инициаторите на националната гражданска инициатива „За истинска детска болница“, която внесе в българския парламент петиция за построяването на модерна педиатрия по най-високите стандарти за детско здраве и лечение.