Изложба “История на Майчин дом” в снимки и документи” бе открита в Народното събрание от председателя на Народното събрание Никола Минчев. 

 

Документалната експозиция ще остане в Парламента до 14 юни, след което ще бъде преместена в Централно фоайе на акушеро-гинекологичната болница.


 

Във форо-изложбата са включени малко известни архивни документи за най-ранната история на болницата, както и единствените запазени кадри от деня на откриването ѝ на 19 ноември 1903 г.

 

Могат да се видят снимки от първите отделения и операционни, от евакуацията на болницата по време на Втората световна война, както и малко известни кадри, показващи функционирането на Майчин дом „Княгиня Мария Луиза” през изминалите почти 119 години.

 

Никола Минчев акцентира върху “лидерското място на Университетска акушеро-гинекологична болница “Майчин дом”, като еталон в обучението по акушерство и гинекология и като болница, която винаги е въвеждала най-новите иновации и стандарти в специалността и грижите за майчиното и детското здравеопазване в продължение на почти 120 години”. 

 

“Идеята за експозицията показва пътя на една благородна цел, превърнала се не просто в реалност, а в гордост за българската акушеро-гинекологична наука и опора на всяка българска жена”, заяви заместник-министърът на здравеопазването Невена Цанкова, която също присъства на откриването.

 

Изпълнителният директор на СБАЛАГ “Майчин дом” проф. д-р Иван Костов, сподели, че смисълът на тази експозиция е да покаже реализирането на една мисия и обединението на усилията на царското семейство, българските народни представители, Българската църква и Столична община преди повече от 120 години, за да бъде открита болницата на 19 ноември 1903 година. 

 

“Затова смятам, че мястото на документална изложба за историята на най-старата и най-голяма акушеро-гинекологична болница “Майчин дом” в Народното събрание е свързано с основната мисия в България да се раждат повече щастливи българчета. Защото “Майчин дом” е мястото, в което се ражда Новият живот и бъдещето на България – децата. А Народното събрание е мястото, в което представителите на нашата нация коват законите и бъдещето на тези деца“, допълни проф. Костов.

 

На финала на събитието свое поздравление и благословия отправи и Негово Високопреосвещенство Митрополит Антоний, Западноевропейски митрополит и Председател на Настоятелството на СБАЛАГ "Майчин дом”.

 

Сред присъстващите бяха и други представителите на акушеро-гинекологичната болница, представители на президентството, Държавна агенция “Архиви”, депутати и гости.