Да създаваш е равносилно на това да обичаш. Обичаш преди дори да си видял своя шедьовър. А като го видиш…, той обикновено започва да плаче. Тогава си осъзнал, че можело да обичаш повече отколкото си си представял. 

 

За да се стигне обаче до щастливия ден, всичко започва с думите: “Искаме бебе”. До този момент бременността е позната като щастлива сцена от филм, кулминацията, на който е раждането. После на бял свят идва мъничко бебе, от което цял живот да се учим. Но от къде да започнем? 


 

Форум бременност и детско здраве не закъсня с отговора. XIII присъствено издание на събитието, организирано от здравно-медицинския сайт Puls.bg, протегна ръка към бъдещите и настоящи родители по вълнуващия път, който са поели, и прескочи границата между лекари и пациенти. 

 

20 медицински и други специалисти мислено провървяха пътя от планирането на бременността до поставянето на брекети на малкото дете заедно с развълнуваните двойки, изпълнили зала 6 на Националния дворец на културата. 

 

Събитието бе съставено от пет отделни панела, сред които “Бременност”, “Раждане”, “Бебе”, “Детско здраве” и “Семейна психология и права”.

 

Звезден гост бе влогърката Магдалена Александрова - Magi San, която очарова с положителния си поглед към родителството и щастието, което то носи.

 

1. Панел "Бременност"

 

Д-р Владимир Чучумишев

 

Акушер-гинекологът д-р Владимир Чучумишев от Медицински център “Д-р Калчев” разясни основните компоненти в проследяването на нормална и рискова бременност, както и в това след асистирана репродукция

 

Той сподели какви са приликите и разликите и увери, че с правилната медицинска намеса и лекарска експертиза, тревогите на бъдещите родители могат да бъдат отнети. 

 

Основният рисков фактор отстрана на организма на майката е нейната възраст. Д-р Чучумишев сподели, че голяма част от непланираните бременности в България са при жени под 17 години, като обикновено в тези случаи проследяването започва на по-късен етап. От друга страна, при жените над 35 години забременяването може да отнеме повече време. 

 

Специалистът отбеляза увеличаване на спонтанните аборти и по-голяма вероятност за развитие на гестационен диабет и хипертонични усложнения. При рисковите бременности е възможно да се наложи оперативно раждане, както и се наблюдава повишаване на риска от хромозомни заболявания на плода или изоставане в растежа.

 

Историята на предшестващите бременности също може да носи риск за настоящата. Това се отнася до случаите, в които майката е претърпяла спонтанен аборт в първо или второ тримесечие, родила е преди термин, страдала е от прееклампсия или плодът е бил мъртъв. 

 

Вредните фактори на средата са тютюнопушенето, приемът на алкохол и наркотични вещества, както и предпоставките, които излагат майката на риск от развитие на вирусни и бактериални инфекции като рубеола, токсоплазмоза, листериоза, цитомегаловирус и др.

 

Отстрана на самите характеристики на бременността за рискова тя най-често се възприема, когато е многоплодна или са възникнали аномалии в прикрепянето на плацентата. Асистираните репродуктивни технологии (АРТ) също може да доведат до рискова бременност. 

 

Затова при първата визита при лекаря се взима информация за общото здравословно състояние на пациента, с цел да се провери има ли наличие на хронични и наследствени заболявания, както и дали пациентката е преминавала през оперативни интервенции. 

 

Следва жената да сподели историята на предишните си бременности и раждания, ако е имало такива, след което специалистът да ѝ даде индивидуална оценка за необходимите изследвания и допълнителни консултации, разясни д-р Чучумишев. 

 

Той постави първите въпроси, на които трябва да се отговори при началните прегледи: “Къде се намира плодният сак?”, “Има ли ембрионална структура и сърдечна дейност?”, “Ако бременността е многоплодна - колко са плацентите?”, “Датиране на бременността - според размерите на ембриона в първото тримесечие”, “Характеристика на кръвотока към матката с Доплер УЗ (ако има техническа възможност)”

 

През 11 до 13 гестационна седмица (г. с.) + 6 дни се провежда комбиниран биохимичен скрининг. Той включва скрининг за хромозомни заболявания и интраутеринна ретардация на плода, преглед за прееклампсия и за вероятност от предтерминно раждане. 

 

Прееклампсията е усложнение на бременността, отключващо се след 20 г. с. Характеризира се с високо кръвно налягане и нарушена бъбречна и чернодробна функция. Патогенезата се свързва с нарушения в процеса на плацентация. 

 

Засяга от 5 до 7 % от бременностите. Годишно са констатирани 70 000 смъртни случая на бременни жени и родилки по света, както и на 500 000 загинали бебета, подчерта д-р Чучумишев. 

 

Защо е важно да изследваме риска от прееклампсия? Единственото дефинитивно лечение на прееклампсия е родоразрешеното. Усложнението е водеща причина за предтерминно раждане. Аспиринът намалява риска от развитие на прееклампсия преди 37 г. с., ако се приема в доза от поне 100 мг дневно, като приемът трябва да започне преди 16 г. с., обясни акушер-гинекологът.

 

Предтерминното раждане на дете според Световната здравна организация (СЗО) се счита за това преди 37 г. с. или до 259 дни след последната редовна менструация. Годишно 15 000 000 деца по целия свят са родени предтерминно, което представлява 1 на 10 раждания. В България на годишна база са над 6 000. 

 

Над 1 000 000 бебета годишно загиват вследствие на усложнения след предтерминно раждане, като това го превръща във водещата причина за неонатална смъртност. То е и една от основните предпоставки за развитие на детска церебрална парализа и изоставане в психичното развитие. Налагат се продължителни високоспециализирани интензивни медицински грижи. 

 

Съществуват два вида предтерминно раждане, първото от които е спонтанно настъпилото, вследствие на започнала родилна дейност или преждевременно пукнат околоплоден мехур. 

 

Второто е предизвикано (ятрогенно) раждане поради индикации от страна на майката, като прееклампсия, тежки придружаващи заболявания или диабет. Раждане се предизвиква и ако се констатира изоставане в растежа на плода или установено страдание. 

 

Рисковите фактори на спонтанното предтерминно раждане са кратък интервал между бременностите, аномалии в разположението на плацентата, като преждевременното ѝ отлепване. 

 

Тютюнопушенето, употребата на алкохол и наркотични вещества, тежкият физически труд, неблагоприятната социална среда, като наличието на насилие в семейството, липсата на подкрепа, стресовите житейски събития прилагането на АРТ също са рискови фактори. 

 

По време на бременността се мониторират кръвните показатели, нивата на витамини и микроелементи. Установените дефицити се коригират и се осигурява достатъчен прием на хранителни вещества, обясни д-р Чучумишев.

 

Поставя се диагноза и се назначава терапия в случай на инфекции на половата система. Безсимптомната бактериурия се търси активно. 

 

Многоплодните бременности след АРТ се свързват с по-висок риск от развитие на хипертензивни усложнения в сравнение с едноплодните бремнности след АРТ.

 

Едноплодните бременности след АРТ са по-рискови за развитие на хипертензивни усложнения в сравнение със спонтанно настъпилите едноплодни. 

 

Бременността след АРТ се характеризира с повишена честота на структурни аномалии при плода, дефекти на невралната тръба, сърдечни дефекти, лицеви цепки, гастроинтестинални малформации, генитоуринарни малформации. АРТ е рисков фактор за хромозомни аномалии на ембрионите. 

 

Препоръките, които д-р Чучумишев отправи към бъдещите родители е на първо място да се доверят на специалист, който да прецизира нуждата от използване на АРТ и в случаите, в които тя се налага, то да се прилагат неинвазивни методи за асистирана репродукция. 

 

Той препоръча и индукция на овулацията, вътрематочна инсеминация или единичен ембриотрансфер. 

 

д-р Славяна Галева

 

За промените в артериалното налягане през бременността, своята експертиза сподели акушер-гинекологът д-р Славяна Галева от II САГБАЛ “Шейново”

 

Тя обясни, че по време на бременността сърцето се ремоделира. Докато средното левокамерно увеличение при активни професионални спортисти е 25% за 24 месеца, то при бременни за 9 месеца е 40%. 

 

Настъпват промени и в сърдечния дебит, т. е. колко литра кръв изпомпва сърцето за една минута време. Ако преди бременността то е било 4,5 литра за минута, то по време е 6 л/м. Периферното съдово съпротивление се понижава с 20-30% в сравнение с небременно състояние, допълни д-р Галева. 

 

Тя сподели и интересния случай на американската звезда Ким Кардашиян, която по време на първата си бременност е страдала от прееклампсия, което е довело до избор на износване на децата ѝ от сурогатна майка. 

 

Д-р Галева съветва бременните редовно да измерват кръвното си налягане и да провеждат скрининг за прееклампсия, валидирането на който е базирано на над 120 000 проведени теста.  

 

проф. д-р Алексей Савов

 

Проф. Алексей Савов, началник на Националната генетична лаборатория към СБАЛАГ “Майчин дом”, обясни какво могат да покажат съвременните пренатални тестове.  

 

На първо място те изследват дали е на лице носителство на дадено заболяване. Проф. Савов заяви, че 1 от 30 души страда от муковисцидоза, 1 от 40 - от бета таласемия, и 1 от 50 - от спинална мускулна атрофия.

 

Той обясни, че генетичната диагностика на бременността се извършва най-рано в 11 и 12 г. с., като в днешно време е достъпна и предимплантационната диагностика. 

 

Скринингът е важен за всяка бременна жена и е абсолютно безопасен и безплатен. “Чрез здравно-консултативния център на УМБАЛ се финансират и се извършват лабораторни изследвания и консултации в рамките на биохимичен скрининг за бременни за оценка на риска от раждане на дете с болест на Даун, други анеуплоидии, спина бифида, аненцефалия и 21 тежък дефект на коремната стена”, обясни проф. Савов. 

 

Ранната фетална морфология се провежда от 11 до 13 г. с., като се дава консултация и се прави преценка необходими ли са други изследвания. Феталната морфология и ехокардиографията се случват от 19 до 21 г. с., като отново специалистът извършва преглед на бременната и назначава допълнителни изследвания, ако е необходимо. 

 

Неинвазивният пренатален ДНК тест изследва хромозомни аномалии, като Синдром на Даун, и микроделеционни аномалии. 

 

“Той е по-точен от биохимичните изследвания, но са възможни фалшиво положителни и фалшиво отрицателни резултати. Няма да открие вродени аномалии при плода”, твърдо заяви проф. Савов. 

 

Специалистът обясни и какво означава резус (RH) факторът за бременността.  Белтъчната молекула се намира по външната повърхност на червените кръвни клетки. 

 

Ако е върху мембраната на червените кръвни клетки, човек се счита за резус положителен (Rh +), ако не– за резус отрицателен (Rh -). 

 

2. Панел "Раждане"

 

д-р Сергей Славов

 

Д-р Сергей Славов от университетската АГ болница “Майчин дом” обясни какви са нормата и рискът на раждането преди и след термин

 

Първо той определи дефиницията за нормално раждане, стъпвайки на официалните данни на Световната здравна организация. 

 

“Бременността е едноплодна. Раждането е в периода 37-42 г. с., като не е удължено спрямо нормите. То започва спонтанно и завършва без усложнения както за майката, така и за плода. Плодът е ориентиран с тила напред. всяко отклонение от тази дефиниция се счита за абнормно раждане”, обясни д-р Славов.

 

Бременността продължава 280 дни, което се равнява на 40 седмици или 10 лунарни месеца, които се състоят от 28 дни или от 4 седмици всеки. 

 

При жени с редовен менструален цикъл се прилага формулата на Негеле за определяне на термина - от първия ден на менструалния цикъл се изваждат три месеца и към този ден се добавят седем дни. При по-къс цикъл от 28 дни се изважда съответния брой дни, а при по-дълъг се добавят и така се коригира терминът. 

 

При жени с нередовен цикъл ранното ултразвуково изследване е от изключителна важност за определяне на срока на бременността и вероятния термин за раждане. 

 

Д-р Славов разграничи характеристиките на маточните контракции, тъй като съществуват разлики между т. нар. “истински” и “фалшиви”. 

 

Контракциите при “истинското раждане” са на регулярни интервали, които постепенно се скъсяват, но интензитетът на болката постепенно се увеличава. Жената изпитва болка в кръста и корема, маточната ѝ шийка се разширява. Цялостният дискомфорт не се успокоява от обезболяващи.

 

Контракциите при “фалшиво раждане” са на нерегулярни интервали. Интензитетът им не се променя. Болката е ниско в корема, маточната шийка не се разширява. Дискомфортът се повлиява от обезболяващи.

 

Първият период на раждането е този, в който маточната шийка се разширява. Има две фази - латентна, която е от началото до около 4 см разширение на маточната шийка. Това и най-бавната фаза на раждането. Тя отнема до 20 часа при първото раждане и до 14 при раждали жени. 

 

Втората фаза е активната, в която маточната шийка от 4 см стига до пълно разширение. Контракциите са чести, продължителни и болезнени. Продължава само до около 5 часа при първо раждане. 

 

Вторият период на раждането се нарича период на изгонване. Той започва с пълното разширение на маточната шийка и завършва с раждането на плода. Продължава до 2 часа при първораждащи жени (средно 50 мин.) и до 1 час при раждали жени (средно 20 мин.). 

 

Средната продължителност на първия и втория период на раждането е 9 часа за тези родилки, на които щастливият момент им се случва за първи път и 6 за тези, които вече са преминали веднъж през него.

 

В третия период се ражда плацентата. Обичайно продължава 30 минути, най-често е по-кратък от 10 мин. 

 

Д-р Сергей Славов уточни, че в някои медицински текстове се среща и четвърти период на раждането, който се отнася до първия час след края му. “В този период най-често възникват кръвотечения, затова наблюдението на родилката е изключително важно. Своевременните мерки могат да предовратят редица усложнения”, категоричен е акушер-гинекологът. 

 

Предтерминното раждане представлява това преди завършена 37 г. с. Причина е за 60-70% неонатална заболеваемост и смъртност. Около 84% от този вид раждания се случват между 32 и 36 г. с., 10% между 28 и 32 г. с. и 5% преди 28 г.с. Около 1,4% от новородените се раждат с тегло <1 500 г. Шансът за оцеляване е над 99% между 34 и 36 г. с. 

 

Симптомите на предтерминно раждане са регулярни и чести маточни контракции, на интервали под 10 минути, постоянна тъпа болка в кръста, чувство на напрежение в корема или таза, вагинално зацапване или леко кървене, предтерминно изтичане на околоплодните води, промяна във вагиналното съдържание (воднисто, слузесто или кръвенисто). 

 

“При наличие на някои от тези симптоми е необходима консултация с акушер-гинеколог. По-добре е една фалшива тревога, отколкото закъсняла диагноза”, категоричен е д-р Славов. 

 

Поставянето на диагноза се състои във вагинален преглед, проверка на маточната активност с ръка върху корема и с акушерски монитор, провеждане на ултразвуково изследване, при което се определя дължината на маточната шийка (над 25 мм норма), измерва се теглото на плода, характеристиките на плацентата и количеството на околоплодната течност. 

 

Лабораторните изследвания включват вземане на вагинален секрет за наличие на инфекция и тест за фетален фибронектин. 

 

Превенцията на предтерминно раждане включва задължителни предварителни прегледи, здравословно хранене и избягване на рискови субстанции, избягване на къси интервали между бременностите, внимание при IVF - по-малък брой върнати ембриони и редуциране на многоплодните бременности. Още лечение на хроничните заболявания - диабет, хипертония, наднормено тегло, както и на генитални инфекции. 

 

Приема се прогестерон, в случай че предишни раждания са били предтерминни или маточната шийка е твърде къса. Според някои учени стероидният хормон е по-ефективен дори от серклаж, отбеляза д-р Славов. 

 

Серклажът се прилага в случаи на предтерминни раждания като средство за превенция. В областта на маточната шийка се поставя специален конец, който пречи на нейното разширение. Сваля се 2-3 седмици преди термин. 

 

Усложненията на предтерминно родените бебета могат да са белодробни, поради липса на сърфактант, предпазващ белите дробове. Те още може да са сърдечносъдови, мозъчни (кръвоизливи), стомашно-чревни. Недоносеният плод може бързо да се преохлади, да страда от анемия и жълтеница и да бъде изложен на риск от инфекции поради проблеми с имунната система. 

 

Преносената бременност е тази, която продължава повече от 42 г. с. (294 дни след последната редовна менструация). Огромното мнозинство от жени раждат между 37 и 42 г. с., споделя д-р Славов, но и отбеляза, че при повечето случаи на следтерминно раждане се касае за неправилно изчислен термин, т. е. бременността не е преносена. При предишна преносена бременност вероятността за преносване се увеличава. 

 

Съществуват два вида - хронологично и биологично преносена бременност. При първата, която е и най-срещаната, терминът е минал, но новороденото не е с признаци на преносеност. При втората бебето има признаци, които се дължат на развита плацентарна недостатъчност, при която плацентата не изпълнява правилно своите функции и това се отразява на развитието на плода и неговото състояние след раждането. 

 

Новороденото при преносена бременност има дълги нокти на ръчичките и крачетата, често има пухкаво окосмяване по раменете и гърба - т. нар. лануго. Кожата му обикновено е суха и се лющи, може дори да има жълто-зелена оцветка. По ръцете има мацерация, т. нар. “ръце на перачка”. Липсва “ vernix caseosa” - мазната бяла покривка на новороденото. Теглото на тези бебета често е по-голямо, може да надхвърли и 4 кг. 

 

Има по-висок риск от перинатална смъртност при раждане след 42 г с., в сравнение с раждане в 39-40 г. с., посочи д-р Славов. Преносените бебета са изложени на риск от асфиксия (затруднение в снабдяването на плода с кислород) и от синдром на мекониална аспирация. Възможно е и развитието на вътрематочна инфекция. 

 

Важно е да се регистрират движенията на плода, както и да се записват детските сърдечни тонове (NST). Прави се и биофизикален профил, съставен от движенията на плода, тонусът му, честотата на дихателните движения, количеството околоплодни води и някои характеристики на NST. Прилага се ултразвуково изследване с доплерови показатели. 

 

В случай на преносване на бременността се прави индукция на раждането. Мембраните може да се отлепват неколкократно, като се започне от 38 г. с. “Когато се прави след 42 г. с. около 2 пъти се намалява честотата на пациентите, които продължават да пренасят”, обясни д-р Славов. 

 

Отлепянето може да се прави през 48 часа. Основният страничен ефект е дискомфортът по време на процедурата, който включва кървене и предизвикване на контракции. 

 

За предпочитане е да се прави при по-висок шанс за успех - т. нар. Pelvic Score. Той се определя от консистенцията, скъсяването, разширението и позицията на маточната шийка и от позицията на главата в родовия канал. 

 

Може да се подобри с помощта на простагландини, при съответни показатели за прилагането им. Най-често се предприема в 41 г. с. Води до намаляване на перинаталната заболеваемост и смъртност, както и на честотата на цезаровото сечение.

 

Консервативният подход при преносена бременност включва проследяване на детските сърдечни тонове и количеството на околоплодната течност. Предприема се раждане при отклонение в изследваните показатели. 

 

Раждането при преносена бременност е особено. Сърдечната дейност на плода трябва да се следи стриктно и при отклонение да се премине към цезарово сечение в интерес на плода, обясни д-р Славов. По-често се наблюдава продължително раждане и оперативно раждане - вакуум или форцепс. Размерите на плода често са по-големи и са съпроводени с по-големи разкъсвания на мекия родилен път.

 

“Всяка преносена бременност трябва да се третира като рискова. При правилно поведение и своевременно акушерско поведение преносените бременности завършват благоприятно за майката и плода. Не се установяват разлики при деца, родени след термина по отношение на IQ, физическо развитие или дипълнителни заболявания при достигане на 1-2 годишна възраст”, категоричен бе д-р Славов от СБАЛАГ “Майчин дом”. 

 

ст. акуш. Надежда Христова

 

Пет правила за оцеляване на бебето” даде Надежда Христова, старшата акушерка, Родилна зала СБАЛАГ “Майчин дом”

 

Тя обясни, че пърите грижи за новороденото в родилната зала включват осигуряване на топлинен комфорт, подсушаване и затопляне, аспирация на горни дихателни пътища, дактилна стимулация, обработка на пъпен остатък, снемане на антропометрични показатели, първи контакт с майката на гърда. 

 

Според ст. акуш. Христова “петте правила за оцеляване на бебето” се обединяват от баланса между приемане на традициите в грижите за новороденото, интереса и прилагането на новите тенденции в отглеждането и доверието на квалифициран медицински персонал. 

 

 

Яна Данаилова

 

В следващата част от панел “Раждане” се включи нутриционистът Яна Данаилова. Според нея, за да върне жената формата си след раждане, изобщо не трябва да я губи. Тя акцентира върху нуждата от движение, под формата на разходки и леки упражнения по време на бременността, като уточни, че всички агресивни спортове и тези включващи подскачане не са подходящи. Тя развенча мита на “яденето за двама”, като препоръча на майките да се хранят толкова колкото им е необходимо, без да преяждат. 

 

3. Панел "Бебе"

 

акуш. Павлинка Герина

 

Кърмещите майки са по-удовлетворени от това, което дават на своето бебе, по-рядко изпадат в депресия и са с по-добро самочувствие, каза Павлинка Герина, председател на Алианса на българските акушерки, в началото на панел „Бебе”. 

 

Тя изрази увереност, че кърмещите майки дават най-доброто за своето бебе, тъй като кърмата е “най-добрата храна” и “имунна защита, здраве, любов, грижа, споделено време”, както и “най-топлата прегръдка”. Герина отбеляза и че кърмещите майки показват повишено самочувствие и имат повече време за семейството си. 

 

“Производството на мляко започва около 16 г. с. от бременността, но само в много малки количества, тъй като се потиска функцията от плацентата, докато бебето се роди”, обясни акуш. Герина. Тя даде приблизително време от около 16 минути, в което кърменето продължава.

 

“Колко да кърмя?/ По колко минути за кърмене?” акушерката описа като вечните въпроси на своите пациентки. Затова обясни, че “всяко дете е изключение от правилото” и от значение е как е протекло раждането, в кой момент е дадено бебето за първо кърмене, какво е здравословното състояние на майката, има ли тя заболявания на млечната жлеза, каква е мотивацията ѝ за кърмене, дали го има конактът “кожа до кожа”, какъв е предходният ѝ опит, поддава ли се на стереотипи и семейна подкрепа за кърмене, каква е формата на зърното и т. н. 

 

Акуш. Герина даде и насоки на родителите храни ли се детето правилно: “То трябва да има най-малко 6 мокри пелени на всеки 24 часа в зависимост от възрастта си. От 2 до 5 изхождания по голяма нужда дневно по време на първите 6 седмици. По-големите бебета може да имат и повече изхождания. Устойчиво увеличаване на теглото след първата седмица. От раждането до третия месец типичното нарастване на теглото е от 120 до 240 г на седмица. Урината трябва да е бледожълта”.

 

Акушерката обясни, че кърменето на поискване означава да предлагаме на бебето да суче при всеки сигнал от негова страна. “Около 20-ти, 40-ти и 70-ти ден след раждането детето рязко увеличава потребностите си от храна. Сигналите са отваряне на устичката, примляскването с устни и лапането на пръсти”, уточни Герина. 

 

Майчиното мляко променя състава си в зависимост от потребностите на бебето. Когато започват да се хранят, бебетата сучат по-интензивно, за да стимулират лактацията, докато потече повече мляко, след това започват да сучат доста по-бавно, уточни акушерката. 

 

д-р Захаринка Гочева

 

Общопрактикуващият лекар и педиатър д-р Захаринка Гочева обясни, че за поддържане на висок имунитет, костно здраве и настроение е необходимо да се приемат витамин K2, D3 и калций. 

 

Витамин D се синтезира ендогенно от слънчевата светлина, като дефицитът му може да доведе до съдова дисфункция, артериално втвърдяване, хипертрофия на лявата камера, влошени показатели на диабета, хипертония и хиперлипидемия. В България основните източници на витамин D след синтеза на кожата от слънчевата светлина са храни от животински произход - яйчен жълтък и тлъсти риби. 

 

“76% от бременните имат дефицит на витамин D3”, заяви д-р Гочева, като уточни, че приемът му допринася за нормалното състояние на костите и засилва процеса на костна минерализация на остеобластите. 

 

Витамин K3 допринася за поддържането на нормалното състояние на костите и зъбите, подпомагайки нормалното усвояване на калций и фосфор в организма. 

 

Калцият от своя страна подпомага нормалното пренасяне на нервни импулси и нормалното кръвосъсирване. 

 

Томислава Ванкова

 

Томислава Ванкова обърна внимание на задължителната нужда от контрол на подсичането, още наричан “пелени дерматит”, от който често бебетата страдат. Той се характеризира с обрив и зачервяване в интимната зона на бебето. Дължи се на повишена температура и влага в самия памперс , както на агресивните ензими в изпражненията. Добрата хигиена и кремовете против подсичане превантират “пелени дерматита”. Другите видове кожни проблеми сред новородените са себореен и атопичен дерматит.

 

д-р Петьо Хаджийски

 

Специалистът по детски болести и детска гастроентерология д-р Петьо Хаджийски сподели решенията и методите за превенция при запек на кърмачето и малкото дете. 

 

Според критериите на Европейското гастроентерологична асоциация за запек се считат две или по-малко дефекации седмично, болезнени твърди изхождания, изпражнения с голям диаметър, наличие на фекална маса в ректума, поне един епизод на фекална инконтиненция седмично.

 

Алармиращите симптоми при запек са констипация започнала преди 1 месец, анамнеза за болест на Хиршпрунг, билозно повръщане, нарушено физическо развитие, перианална фистула, заболявания на щитовидната жлеза, силно напрегнат корем, кръв във фекалиите.

 

Наблюдава се в периода на въвеждане на зърнени култури и твърди храни, в периода на създаване на навици за използване на тоалетна (2-4 години), в началото на учебната година.

 

Среща се по-рядко при бебета на естествено хранене, възможно е да се дължи на дехидратация. Прилагат се масаж, свиване на крачетата, топла баня, локални лаксативи (свещички). По-рядко се дължи на сериозно детско заболяване.

 

“Според Европейската и Северноамериканската асоциация по детска гастроентерология, хепатология и хранене трябва да се приемат достатъчно фибри и течности”, обясни д-р Хаджийски. Той уточни, че се измерва спрямо възрастта + 10 г фибри на ден. 

 

д-р Елена Чапалова

 

Сертфицираният консултант по детски сън д-р Елена Чапалова сподели добри практики за по-лесното заспиване на детето. Сънят зависи от режима на детето, условията, в които спи, начина, по който го приспиваме. Тя изтъкна като недобра практика детето да заспива “на гърда”, тъй като заспива в прегръдката на майка си, а след това се събужда само в легълцето си и това създава стрес. Затова и по този начин децата спят на малки интервали. Добре е точно преди да тръгне да се унася да го сложим в леглото, но все пак да останем до него, да милваме и галим. 

 

Д-р Чапалова също обясни, че когато детето вече плаче, буйства или е раздразнено, то вече моментът за приспиване е изпуснат и затова трябва да се “нацели” точно този, който го предшества. 

 

+ В специалната рубрика на Форума "Светска среща с..."

 

Магдалена Александрова - Magi San

 

Бе поканена широко известната влогърка Магдалена Александрова - Magi San, която сподели за опита си в майчинството, разказа на присъстващите за семейството си и провокира всички в залата да се усмихнат. 

 

Тя сподели, че бременността ѝ е преминала гладко, а най-изненадващото - раждането е отнело едва 15 минути. Известният влогър сподели, че още в началото на бременността си е инсталирала приложение, което да ѝ помага в проследяването на бременността. Със съпругът ѝ са посещавали курсове за първи грижи на новороденото, възпитание на деца и други образователни форуми. 

 

4. Панел "Детско здраве"

 

д-р Красимира Христова

 

Педиатърът д-р Красимира Христова поясни как може да се овладее повишената температура при детето. Повишената температура при деца на възраст под 5 години е първостепенна по важност причина, поради която родителите ги водят на лекар и втората, поради която децата биват приети в болница. 

 

д-р Зорина Петрова

 

Д-р Зорина Петрова разясни как може да се пребори постоянната хрема при най-малките. Тя открои разликите между хрема и синузит

 

Хремата се характеризира със запушен нос и водниста секреция, кихане, дразнене/ сърбеж, болки в гърлото, лека кашлица, много рядко повишена температура, постназален дрип (остатъчна хрема). 

 

Синузитът най-често е усложнение на хремата, характеризиращ се с продължителна суха кашлица, повишена температура, запушен нос гноевидна секреция, болки в ушите и зъбите, отпадналост, раздразнителност, лош сън (хъркане, спане с отворена уста). 

 

“Не всеки проблемен нос изисква незабавно посещение при лекар. Важни са общото състояние, жизнеността, игривостта на детето, апетитът и сънят му. При неповлияване или влошаване е необходимо посещение при лекар, тъй като ако хремата е прераснала в синузит, може да доведе до сериозни усложнения”, заяви д-р Петрова. 

 

гл. ас. д-р Огнян Младенов

 

След нея за съвременните предизвикателства пред детското зрение своята експертиза сподели офталмологът от Детското очно отделение на УМБАЛ “Александровска” гл. ас. д-р Огнян Младенов

 

Той посъветва профилактични прегледи на детското зрение да се провеждат веднъж, когато детето е на 1 годинка, веднъж, когато е на 3 г. и 6 м./ 4 г., веднъж на 7-годишна възраст (преди започване на училище) и през 1-2 години до 18-годишна възраст. Той обясни, че най-честите рефракционни аномалии, които се лекуват в детска възраст са далекогледство, късогледство, астигматизъм и амблиопия (“мързеливо око”). 

 

Оперативно лечение се налага при кривогледство, запушен слъзен канал, катаракта (“перде”), хордеолум “(ечемик”). Д-р Младенов уточни и че съществуват различни видове конюнктивити, сред които бактериален, вирусен, алергичен и конюнктивит - “слънчева алергия”. 

 

д-р Ваньо Спасов

 

Кога да поставим брекети или апаратче разясни ортодонтът д-р Ваньо Спасов от Medical Dent, като бе категоричен, че за да се избегне инвазивното лечение, включващо вадене на зъби и намесата на лицево-челюстен хирург, e необходима ранна диагностика и превенция.

 

д-р Дора Пачова

 

Хомеопатът д-р Дора Пачова изтъкна нуждата от поддържане на добра семейна динамика и психологическа грижа, за да може да се предотврати ефектът на честото боледуване. "Семейството е жива система, която непрекъснато обменя енергия с околната среда. Ако един член на семейството се промени, всички други се променят. Стресът е равен на потиснат имунен отговор, който предполага болести. Благополучието е равно на здрава имунна система, т. е. на жизненост и здраве в напреднала възраст. 

 

5. Панел "Семейна психология и права"

 

Анелия Карамфилова

 

За предимствата на сензорната игра за развитието на детето разказа ерготерапевтът Анелия Карамфилова. 

 

За бебетата от 0 до 12 месеца тя препоръча визуални стимулации, време по коремче, масаж, гимнастика, игра с т. нар. сензорни торбички (найлоново пликче с цип, пълно с крем за бръснене/ бита сметана, в което родителят е поставил различни бобчета, топчета и т. н.), игра с вода. 

 

За децата от 1 до 2 г. - тектилни преживявания, музика, проприоцепция, сензорни пътечки, сензорни кутии, игра с вода, а за тези над 3-годишна възраст - рисуване с крачета, игри с одеало, игра с вода, тематични игри, игри със сняг и лед, игри за обонянието. 

 

Вилияна Малева, д. н.

 

Психотерапевтът и докторът по психология Вилияна Малева даде препоръки към младите родители как да поставят граници пред децата си и обясни какъв е контрастът между вниманиетото и липсата на внимание към детето в случаите, в които трябва да овладеем поведението му. 

 

Симона Райчева-Демерджиева

 

В края на Форума “Семейна психология и права” специалистът по човешки ресурси Симона Райчева-Демерджиева разясни на бъдещите родители как стъпка по стъпка да излязат по майчинство. 

 

Тя обясни фазите, през които преминава всеки родител, когато трябва да оформи документите си за отпуск по майчинство. Тя акцентира и върху размерите на семейните помощи, които са достъпни в България, като уточни, че съществуват месечни, еднократни при раждане, за деца с увреждания, за майки-студентки, за неработещи/ неосигурени майки, за осиновители и т. н. 

 

 

Форум бременност и детско здраве бе закрит с томбола с 46 подаръка.

 

Форумът бе предоставил възможност присъстващите бъдещи и настоящи родители да зададат своите въпроси към лекторите в близка и неформална обстановка. Те получаваха многокомпонентни отговори и изчерпателно експертно мнение от различните специалисти, обединени в съответния тематичен панел. Цялостаната атмосфера в залата на НДК бе изпълнена с вълнение, любопитство и нетърпение за предстоящия път на бъдещите родители.

 

 

Генерални партньори на „Форум бременност и детско здраве" са BABE Laboratorios, Tonimer Lab и HyFiber. Събитието се организира с подкрепата на НУРОФЕН, MEDICAL DENT, KIN Laboratorios, ЗАД „Армеец“, eMAG, Zano Inspire, STAMATIN, Хипермаркети HIT Max и Онлайн супермаркет Shop.gladen.bg, Valentis, Nestle Baby&me, БЕБО и „Къмпинг Градина“

 

Институционални партньори на Форума са Български лекарски съюз, фондация „За нашите деца“ и фондация „Искам бебе“.

 

Медийни партньори са Bulgaria ON AIR, Dnes.bg, Az-jenata.bg, Az-deteto.bg, Tialoto.bg, Babyspace.bg, Mamamia.bg, Bebok.eu, „Първите Седем“, „Дневникът на мама и татко“, „Новите родители", „Жената днес“ и „София играе“.