Фондът за лечение на деца и Комисията за лечение в чужбина преминават под управлението на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). За целта от здравното министерство създават нова мегаструктура – Агенция по медицински одит, към която преминават още Изпълнителната агенция по трансплантации и на Изпълнителната агенция по медицински одит. Целта на новия орган е да се изразходват по-ефективно средствата от бюджета на касата. За създаването му Министерство на здравеопазването ще отдели 16 млн. лева през 2019 г.


Пациентски организации вече коментираха, че „този експеримент“ не трябва да се прави сега. Според тях касата няма капацитет да обработва заявленията на родителите, които понастоящем постъпват във фонда.


„Толкова много промени в законодателството не бива да бъдат поднасяни през „задния вход“ чрез преходни и заключителни разпоредби, без обсъждане. Това беше истинска изненада“, коментира в студиото на Bulgaria ON AIR журналистът Мария Чернева. По думите ѝ няма нищо лошо в това Фондът за лечение на деца да премине към Здравната каса, но въпросът е как това ще се случи. А към момента все още няма яснота точно кои негови функции ще бъдат поети от Здравната каса.„Ще се наложи НЗОК да овладее още няколко звена, които да управлява по възможно най-оптималния, както за пациентите, така и за финансовия ресурс начин. Препоръчително е всяко едно ведомство да се отвори към всички заинтересовани страни, за да бъде максимално добре за всички“, подчерта и здравният икономист Аркади Шарков пред Bulgaria ON AIR.


Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса одобри окончателно проектобюджета на обществения фонд за следващата година с пълен консенсус. Парите за здраве през 2019 г. са с 490 милиона лева повече от 2018 г. В тази сума има 50 милиона лева остатък от предишни години, с който Касата ще може да разполага догодина."Има нещо наистина много добро в предложенията - създаването на Национална информационна здравна система, но веднага след това идват неяснотите около достъпа до нея например. Записано е, че застрахователите ще имат безотказан достъп до тази изключително чувствителна здравна информация. Какво значи това?", попита в студиото още Чернева.

 

Промените предстои да се обсъждат от Националния съвет за тристранно сътрудничество и Министерски съвет, след което да се гласуват в парламента.